Kendinizi nasıl bir içici olarak tanımlarsınız? Sosyal? Asosyal? Eksper? Nasıl tanımlarsanız tanımlayın, eğer bu işlerle bir bira blogu okuyacak kadar ilgileniyorsanız büyük ihtimalle bir mola iyi gelebilir. Dry January’nin amacı da aslında bu. Peki Dry January Nedir?
Dry January Nedir?
Dry January, Ocak ayı boyunca alkol kullanımını askıya alan bir hareket. 31 ‘kuru’ gün ile hem bize iyi geliyor, hem de irademizi sağlamlaştırıyor. Hiç içki içmeden geçirilen bir ay, gerçekten de sağlıklı hissettirse gerek.
2011 yılında Emily Robinson, Şubat ayında gerçekleşecek bir maratona kaydoluyor. Antrenmanlarını kolaylaştırmak için de, Ocak ayını ‘kuru’ geçirmeye karar veriyor. Enerjisi artıyor, daha iyi uyuyor, kilo veriyor… 2012’de Alcohol Change UK’e katılan Emily Robinson, bir yıl sonra 2013’te de ilk Dry January kampanyasına önayak oluyor.
Kampanyaya katılanlar üzerinde 6 ay sonra yapılan çalışmalara göre, on kişiden yedisi alkol tüketimini daha risksiz bir düzeye indiriyor. Birçok ‘tehlikeli’ düzeyde içici, Dry January’den sonra hayatlarına düşük riskli içiciler olarak devam ediyorlar.
O günden bu yana, Ocak ayı belirli kitleler tarafından ‘kuru’ geçiriliyor. Son birkaç yılda, kampanyaya ‘resmi olarak’ katılanların sayısı her yıl yüz binin üzerinde oluyor. İçki markaları Ocak aylarında alkolsüz ürünlerinin iletişimlerini daha yoğun olarak yapıyorlar, barlar bu aya özel çeşit çeşit alkolsüz biralar stokluyorlar ve hatta özel mocktail menüleri hazırlıyorlar.
Dry January kampanyasının 2022’de uzatılmış hali ise Sober Spring, yani Ayık Bahar. Bu kampanya da bizi alkolden 3 ay boyunca uzak tutuyor.
Ocak ayını ‘kuru’ geçirenler, enerji olarak tamamen yenilendiklerini söylüyorlar. Gerçekten kendinizi tazeleyip, alkol toleransınızı sıfırlayıp, baştan başlamak için güzel bir yol olsa gerek.
Ocak’ın yarısı geçti, ancak ilginiz çekerse siz de birçok kişinin yaptığı gibi Ocak’ın sadece yarısını ‘kuru’ geçirebilirsiniz. Daha önce deneyimlediyseniz, deneyimlerinizi bizimle Instagram’dan paylaşmaktan da çekinmeyin!