#tukiyedesanat #sanatsergileri #cagdassanat #dijitalsanat
Türkiye, her köşesi doğal sergilerle çevrelenmiş eşsiz bir ülke. Tarihi yapılardan dünyaca ünlü eserlere, sanat galerilerinden müzelere kadar sayısız kültürel miras bir arada. Peki, gezmeye hangi sanat sergisinden başlamalı? Köpüürt olarak 2023 sergi rehberini sizler için derledik. İşte ziyaret edebileceğiniz birbirinden özel sanat sergileri.
Ara Güler Müzesi: Bir Avuç Güzel İnsan Sergisi
İstanbul, Şişli’de yer alan sanat müzesi, 70 yıl boyunca fotoğrafçılık yapan Ara Güler’in fotoğraf arşivini sergiliyor. Doğuş Grubu ve Ara Güler’in ortak çalışmasıyla hayata geçen sanat sergisi, Ağustos 2016’dan beri ziyarete açık. İstanbul’daki sanat sergileri arasında oldukça popüler olan Ara Güler Müzesi, Tarihi Bomonti Bira Fabrikası yerleşkesinde yer alıyor. 2018’de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Bakanlık Özel Ödülü ile taçlandırılan müze, 2022 Kasım ayında yepyeni bir sergiyle gündeme geldi: “Bir Avuç Güzel İnsan”. Türk ve Dünya Edebiyatı’nın önemli isimlerini bir araya getiren sergide Ara Güler’in özel arşivi sergilenecek. Sabahattin Eyüboğlu, Nazım Hikmet, Samim Kocagöz, James Baldwin, Arthur Miller ve daha birçok isim… Sergiyi pazartesi ve özel günler haricinde 12.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Rahmi M. Koç Müzesi: Cam Atatürk Portresi
1994 yılında Rahmi Koç’un destekleriyle açılan müze bugüne dek sayısız organizasyona, konsere ve sergiye ev sahipliği yaptı. Türkiye’deki sanat eserleri açısından oldukça geniş bir koleksiyona sahip olan Rahmi M. Koç Müzesi 2023 Mart’a kadar sergileyeceği yeni bir bölüm açtı: Cam Atatürk Portresi. Şişecam fabrikası, 10 Kasım 2022’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak için Paramparça isimli bir reklam filmi hazırlamıştı. İşte bu reklam filminde kullanılan cam Atatürk portresi, Mart ayının sonuna kadar Rahmi M. Koç müzesinde sergilenecek. İsviçreli sanatçı Simon Berger tarafından yapılan eserin tam 4028 çekiş vuruşuyla tamamlandığı biliniyor. Hikayenin en güzel kısmı ise bu özel reklam filmi için harekete geçen Şişecam’ın 1935 yılında Atatürk’ün direktifleriyle kurulmuş olması. Rahmi M. Koç Müzesi’ni ziyaret ederek birbirinden özel koleksiyonları inceleyebilir ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhunu onurlandırabilirsiniz.
Atatürk Kültür Merkezi: Dijital Hayvanlar Alemi Sergisi
Ocak 2023’te ziyaretçiye açılan Dijital Hayvanlar Alemi Sergisi, geçmişten günümüze yaşamış birbirinden özel hayvan türlerini bir araya getiriyor. Atatürk Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan serginin ana teması ise hologram teknolojisi. Çağdaş sanat sergileri arasında fark yaratan Dijital Hayvanlar Alemi Sergisi, Afrika’dan Asya’ya birbirinden farklı coğrafyalarda yaşayan 30 hayvanı bir araya getiriyor. Nesli tükenmiş hayvanların da bulunacağı sergide ziyaretçiler için interaktif deneyimler de sunulacak. Nasıl mı? Bu sergide dijital bir canlıyı sevmek, yağmur ormanlarında dolaşmak ve denizaltı dünyasını keşfetmek mümkün. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla AKM’ye gelen DigiZoo sergisi Ağustos 2023’e kadar açık olacak. Dijital Hayvanlar Alemi’ni pazartesi hariç hafta içi her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Arter Müzesi: OyunBu | ThisPlay
Arter Müzesi, Türkiye’de sanat camiasının seçkin isimlerinden biri olan Vehbi Koç Vakfı kuruluşu. Müze, 2010 yılından beri sürdürülebilir yaşam projeleriyle ilgileniyor. 8 yıl boyunca İstiklal Caddesi’nde yer alan Arter, 2019 ile birlikte Dolapdere’deki yeni binasına taşındı. Oldukça geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapan Arter, yaklaşık 400 sanatçıya ait 1.400 esere sahip. Arter Koleksiyonu’nda resim, film, fotoğraf, video ve heykel gibi birçok özel parça bulunuyor. Çağdaş sanatları merkezinde tutan sanat merkezi; sahne, elektronik müzik, film ve dijital sanatlar gibi disiplinlerle de ilgileniyor. Arter’in son dönemlerde en çok konuşulan sergisi ise küratörlüğünü Emre Baykal’ın üstlendiği OyunBu. Nisan 2023’e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan sergide Arter Koleksiyonu’nda yer alan özel parçalar gün yüzüne çıkıyor. Çocukluk yıllarını ve oyun kavramlarını masaya yatıran Arter, kural tanımaz ve deneysel bir yaklaşım izliyor. OyunBu’da çocukluk- yetişkinlik arasındaki denge ve büyük çatışma mekânsal düzenlemelerle işlenmiş adeta. Yerli ve yabancı birçok başarılı sanatçıdan parçaların bulunduğu serginin ziyaret saatleri ise 11.00 – 18.00.
Arkas Sanat Merkezi: L’air De Paris | Paris Havası
İzmir, Konak’ta yer alan Arkas Sanat Merkezi, 2011 yılında ilk faaliyetlerine başladı. Arkas Holding’in yönetim kurulu başkanı Lucien Arkas tarafından başlatılan proje sonucunda geniş bir Arkas Koleksiyonu oluşturuldu. Fransa Fahri Konsolosluğu içerisinde yer alan merkez bugüne dek birçok sergiye ev sahipliği yaptı. Picasso, Ara Güler, 1001 Gece, Antik Anadolu ve daha birçok özel koleksiyon. İzmir’deki sanat galerileri arasında oldukça popüler olan Arkas, 2022-2023 sezonunda yepyeni bir sergi ile geri döndü: L’air De Paris | Paris Havası. Sergi, Türk sanat tarihinde ve edebiyatında oldukça önemli bir yer tutan Fransa etkisine eğiliyor. Bu bağlamda Paris’i deneyimlemiş sanatçılar ve hayat hikayelerine yer veriyor. Küratörlüğü Dr. Necmi Sönmez’e ait olan Paris Havası; heykel, resim, seramik, fotoğraf, mektup ve afiş gibi birçok özel belgeyi bir araya getiriyor. Konuklarını 1945 – 1968 sanat yıllarına götüren sergi 26 Şubat’a kadar ziyarete açık olacak.
Pera Müzesi: Paulo Rego | Hikâyelerin Hikâyesi
Türkiye’deki sanat müzeleri arasında belki de en popüleri: Pera Müzesi. İstanbul, Beyoğlu’nda yer alan Pera Müzesi, 2005’te Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın katkılarıyla kuruldu. Sergiler, yayınlar, etkinlikler ve eğitimler başta olmaz üzere pek çok çalışmayı hayata geçiren müze bugüne dek sayısız sergiye ev sahipliği yaptı. Pera’nın Aralık 2022’de ziyaretçiyle buluşmaya başlayan yeni sergisi ise Paulo Rego’nun sanatını gözler önüne seren “Hikâyelerin Hikâyesi”. Portekiz asıllı ressam Rego’nun eserleri Venedik Bienali’nin ardından İstanbul’a geliyor. Küratör koltuğunda Alistair Hicks’in oturduğu sergide sanatçının karakalem çalışmaları ve yağlıboya tabloları sergilenecek. Lizbon’un erkek egemen topraklarında sanat mücadelesi veren sanatçının toplumsal ve bireysel çırpınışları ise eserlerin asıl merkezi. Hikâyelerin Hikâyesi 30 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.
X Media Art Museum: Sezen Aksu Dijital Sanat Sergisi
X Media Art Museum by DasDas tarafından hayata geçirilen proje, sanatseverleri Sezen Aksu’nun özel hayatı ve müzik kariyeri arasında uzun bir yolculuğa davet ediyor. Türkiye’de daha önce düzenlenen dijital sergiler, ilk kez odağına bir müzisyeni yerleştiriyor. Şarkılarıyla ve yetiştirdiği sanatçılarla koca bir nesli büyüten Sezen Aksu yüksek teknolojinin imkanları sayesinde hayranlarına dokunacak. Ziyaretçiler “Artırılmış Gerçeklik” ile Sezen Aksu’nun röportajlarını ve konserlerini deneyimleyebilecek. Hatıra duvarından ona mesajlar bırakabilecek. Sergiyle ilişkili NFT eserler ise müzeden satın alınabilecek. Küratörlüğünü Esra Özkan’ın ve kreatif direktörlüğünü Fuat Genç’in üstlendiği dijital serginin konumu İstanbul Metropol AVM.
Sanat sergileri ve müzelerdeki parçaları aratmayan özel tasarım seramikler ve dekorasyon eşyaları için Köpüürt’ün mağaza bölümünü ziyaret etmeyi unutmayın. Buradan evinizi bir sanat sergisine benzetecek en özel ürünlere hemen sahip olabilirsiniz.