Etkinlik & Life Style

Backpacking Nedir? Backpacking Kültürü ile İlgili Merak Edilenler

Backpacking Nedir? Backpacking Kültürü ile İlgili Merak Edilenler

Backpacking ya da Türkçe karşılığı ile “sırt çantasıyla gezmek” uzun yıllardır süregelen bir doğa sporu. Bir günden daha uzun süren doğa yürüyüşleri için kullanılan backpacking terimi ilk kez 1920 yılında kullanılmış. Doğa ve ekstrem sporların yaygınlaşmasıyla 2000’lerde de popüler hale gelen doğa yürüyüşleri seyahat merkezli bir yaşam biçimi aslında. Gezginlerin ve macera severlerin ilgi odağında yer alan backpacking nedir? Gelin, yakından inceleyelim.

Uzun Süreli Doğa Yürüyüşleri: Backpacking Nedir?

Sırt çantalı gezginlerin tercih ettiği bir seyahat biçimi olan backpacking, adını da buradan alıyor. Peki, backpacking ne demek? İlk kez 1920’de Lloyd F.Nelson tarafından kullanılan terim “sırt çantalı seyahat” anlamına geliyor. Düşük bütçeli bir seyahat tarzı olan sırt çantalı doğa yürüyüşleri, rahat seyahat edebilmek için gezginleri valiz gibi yüklerden kurtarıyor. Tabii, backpacking yürüyüşlerinde kullanılan sırt çantaları da sıradan çantalar değil. Donanımı yüksek ve fonksiyonel backpacking çantaları, denge merkezine göre tasarlanmış ve az alanda fazla eşya taşımayı amaçlayan özel çantalardan oluşuyor.

Doğal yaşam kültüründe önemli bir yer tutan backpacker ne demek? “Backpacker” sırt çantalı gezginlere verilen özel bir isim. Bu kültürün ana kahramanları olan backpackerlar gezileri için farklı yürüyüş biçimlerini tercih edebiliyor. Doğa yürüyüşlerinde yüksek maliyetli versiyon olan flashpacking ve ülkeler arası seyahat anlamına gelen gap packing versiyonları bulunuyor. Yani kullandığınız imkanlar ve rotanın uzunluğu da backpacking kültüründe ayrı bir yer tutuyor. Genellikle üniversite öğrencileri ve macera tutkunları tarafından tercih edilen bu seyahat biçimi temelinde “özgürlük” kavramına tutunuyor. Gruplar halinde yapılan backpackping turlarında bölgelerin tarihi mirasları ve turistik mekanları ziyaret ediliyor.

Backpacking Kültürünün Tarihi ve İpek Yolu

Backpacking kültüründe sıkça sorulan ‘’Backpacker ne demek?’’ sorusuna yanıt aradık. Peki, bu kavram nasıl ortaya çıktı? Tarih sayfalarında önemli yer tutan İpek Yolu, backpacking kültürünün miladı olarak kabul ediliyor. Çin’den Avrupa topraklarına kadar uzanan dünyanın en ünlü ticaret yolu, yaklaşık 6 bin kilometre uzunluğunda. Tarihte sadece tüccarlar değil bilgeler, ordular, din adamları ve kaşifler de İpek Yolu’nu kullanarak seyahat etmiştir. Tarihi kaynaklara göre 6 bin kilometrelik yolun tamamını yürüyen kişi sayısı ise oldukça az. Yeryüzündeki en ıssız yolları içeren İpek Yolu, tarihin en önemli doğa yollarından biridir.

Akdeniz – Çin boyunca uzanan İpek Yolu üzerinde dünyanın en yüksek sıradağları ve tehlikeli çölleri bulunuyor. Buzlu geçitler ve kum fırtınaları ile bir hayli zor koşullara sahip olan güzergah tüm olumsuzluklara rağmen ticaret geçidi olmaya devam etmiştir. Bu yolu kullanan ilk backpackerın ise İtalyan gezgin Giovanni Francesco Gemelli Careri olduğu söyleniyor. Kaynaklara göre Careri, rotasına Mısır’dan başlamış ve sırasıyla Anadolu, Kudüs, İran, Hindistan, Çin ve sonunda Küba’ya ulaşmıştır. İtalyan doğa severin İspanyol gemileri ile İspanya’ya geri döndüğü düşünülmektedir.

1960’lı yıllarda gelişmeye başlayan backpacking kültürü 1970’lerle birlikte İpek Yolu üzerinde ilerlemeye devam etti. Avrupalı gençler bu yolu kullanarak tehlikeli yürüyüş rotaları oluşturdu. 1980’lerde ise teknolojik gelişmeler etkisini göstermeye başladı. Yürüyüş ve iletişim için geliştirilen özel ekipmanlar sayesinde backpacking turları daha güvenli bir hale geldi. 1990’larda keşfedilen yeni yürüyüş rotaları dijital dünyanın şekillenmesiyle yani 2000’lerden sonra daha popüler hale geldi. Tayland, Laos, Orta Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda bu rotalar arasında sayılabilir.

En Popüler Backpacking Rotaları

Keşfedilen yeni rotalar ve üretilen yeni ekipmanlarla backpacking daha güvenli bir outdoor etkinliği haline geldi. Bu sayede etki alanına genişleten aktivite, çok daha fazla insanın doğa yürüyüşlerine merak salmasına yardımcı oldu. Peki, dünyanın en popüler backpacking rotaları hangileri?

Peru: İnka Yolu

Inca Trail olarak bilinen yürüyüş rotası, birbiriyle bağlantılı üç ayrı parkurdan oluşuyor. Gezginleri And Dağları’nın patikalarına davet eden İnka Yolu, Cusco şehrinden Machu Picchu’ya uzanıyor. Ortalama 3-5 günde tamamlanan rotanın parkuları ise şöyle: Mollepata, Classic ve One Day. 15.-16. yüzyılın tarihi sayfalarında gezinmek ve Peru’nun eşsiz doğasını keşfetmek için eşsiz bir rota.

Yeni Zelanda: Routeburn Track

Queenstown ve Te Anau boyunca uzanan yürüyüş rotası Routeburn Track yaklaşık 32 kilometrelik bir uzunluğa sahip. Muhteşem Yeni Zelanda manzarası ile gezginlere unutulmaz hikayeler hediye eden Routeburn üzerinde ihtiyaçlar için özel olarak kurulmuş olan barınaklar da yer alıyor. Rota, 1880’lere kadar uzanan köklü tarihiyle sayısız geçide, göle, tepeye ve kamp alanına ev sahipliği yapıyor.

Muğla-Aydın: Karia Yolu

Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotası olan Karia Yolu, ismini 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan antik kentten alıyor. Yaklaşık 800 kilometre uzunluğa sahip olan Karia, 46 etabıyla her yıl binlerce gezgini ağırlıyor. Aydın’dan Muğla’ya uzanan rota üzerinde tepeler, kaya mezarları, antik yollar, ormanlar ve köyler gibi sayısız nokta bulunuyor. Gezginler kano, bisiklet turu, tırmanış ve sörf gibi birçok aktiviteyi de deneyimleyebiliyor.

ABD: The Narrows

Zion Ulusal Parkı sınırlarında yer alan The Narrows, ABD’nin en iyi 100 macera alanından biri. National Geographic listesinin 5. sırasında yer alan yürüyüş parkuru, Zion Kanyonu’nun en dar bölümünde bulunuyor. The Narrows, sahip olduğu doğal kaynaklar ve büyüleyici manzaralarla Colorado Platosu’nun en önemli rotalarından biri.

Antalya: Likya Yolu

Fethiye – Antalya boyunca uzanan yürüyüş parkuru Likya Yolu, Türkiye’nin en popüler yürüyüş rotaları arasında yer alıyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı gezgini ağırlayan Likya Yolu, Teke Yarımadası’ndaki patikaların birleştirilmesiyle oluşmuş. Yaklaşık 500 kilometre uzunluğunda olan rota, 5 farklı parkurla eşsiz manzaralara ev sahipliği yapıyor. Kelebek Vadisi, Patara Antik Kenti, Olimpos, Yanartaş ve Gelidonya Feneri Likya Yolu üzerinde ziyaret edebileceğiniz noktalardan sadece birkaçı.

Nepal: Himalayalar

İsmiyle bile backpackerları heyecanlandırmayı başaran Himalayalar’ın en popüler rotası, Nepal’in başkenti olan Katmandu’dan başlıyor. Bölgenin kültürü, doğası, insanı ve yemekleri arasında adeta bir kültür turuna dönüşen Himalayalar yürüyüşü, dağcıların da odak noktası. Gezginler, içerisinde Everest’i de içeren yürüyüş rotasında dünyanın en yüksek dağlarına tırmanıyor. Rotanın bir diğer ilgi çekici yanı ise Budist kültürüne dair izler barındırması.

Backpack Nasıl Yerleştirilir?

‘’Backpacking nedir?’’ ve ‘’Backpacker ne demek’’ gibi temel sorulara cevap verdik. Sırada sırt çantası hazırlamak var. Peki, backpack nasıl yerleştirilir? Backpacking turlarının daha konforlu geçmesi için çantanın iyi planlanması gerekir. Sırt çantasında temel kural ise ağırlık ve kullanım sıklığını göz önünde bulundurmak. Çantanın en altına konaklamada kullanılacak olan çadır yerleştirilmelidir. Bir üst sıraya orta ağırlığa sahip olan mutfak gereçleri ve yiyecek ihtiyaçları yerleştirilebilir. Bir üste ise backpacking pantolon gibi hafif ağırlığa sahip kıyafetler konulabilir. En üstte kullanım sıklığına bağlı olarak haritalar ve kamera gibi ekipmanlar yerleştirilmelidir. Çadır parçaları ve uyku tulumları gibi ekstra parçalar ise çantanın kemerleri ile dış kısma tutturulabilir.

Köpüürt’ün özel tasarım sırt çantası ile backpacking rotalarında maksimum konfora ulaşabilirsiniz. Sırtınıza alıp farklı maceralara doğru yol alabileceğiniz backpack ile dünyayı gezebilirsiniz.