En çok aldığım sorulardan birisi de alkollü içkilerin tüketim ömürleri ve bozulma konusu…
Fermente içkiler distile içkilere göre daha narin ve bozulma ihtimali yüksek içkilerdir. Şaraplar için açıldıktan sonra dolapta ağzı kapalı olarak max. bir hafta tavsiye edilir. Biralar açıldıktan sonra gazı kaçtığı için bekletme şansımız zaten yok, fıçıda kapalı halde max. 3-6 ay arası muhafaza edilebilir.
Peki bu süreler geçince içki tamamen çöp mü olur? Aslında hayır, çünkü içkinin İngilizler’in spirit(ruh) dediği saf alkol içeriği hiçbir zaman bozulmaz. Amerikan bir craft bira üreticisi bu mantıkla yola çıkarak tüketim süresi dolan biralarını distile ederek votka üretmeye başlamış, böylece hiçbir ürün ziyan olmuyor, gerçekten zekice bir inovasyon.
Üretim Süreçlerinde İnovasyon
Bu aralar dünya craft bira sektörü inovasyon yarışındalar, peş peşe gelen güzel haberler yaz aylarının daha hareketli olacağını gösteriyor.
Fransa’da başka bir üretici ise biralarına üretim sürecinde alg ekleyerek değişik tat notalarına sahip mavi bira üretiyor. İlk geri dönüşler gayet olumlu olmuş, kimler denemek ister…
Eeee Türkiye’den hiç haber yok mu diyenler olacaktır, tabiki var! 😊 Muğla’da üretim yapan yerel bir craft bira üreticimiz, butik üretimlerden beklenmeyecek uzun soluklu ve inovatif bir projede dünyanın en büyük uluslararası viski üreticilerinden biri ile ile iş birliği yaptı. 2020 yılında başlayan projenin ilk ayağında, viski üreticisi firmanın 3 defa olgunşlaştırmada kullandığı fıçılarda, Muğla’daki yerel üretici tarafından üretilen stout stili biralar 4 ay kadar dinlendirildi. Farklı aromalar kazanan biralar craft mantığıyla sınırlı miktarda üretilerek piyasaya sunuldu.
Projenin ikinci ayağında ise bu yıl (2022) uluslararası viski firmasının viskisi Muğla’daki yerel üretici firmanın bira fıçılarında dinlendirilerek viskiye farklı kompleks aromalar kazandırılmaya çalışıldı ve Temmuz ayında bu yeni ürün de piyasaya sunuldu.
İnsanoğlu her zaman klasik tatları arayacaktır fakat bu yeni lezzetlere kapıların kapalı olduğu anlamına gelmiyor. İnsan bazen hiç tecrübe etmediği yeni bir tadın heyecanını hiçbir klasik içkilerde bulamayabiliyor.
Şahsen alkollü içkiler sektöründeki inovasyonları çok önemli buluyor ve hem üretimsel süreçlerin gelişmesi hem de tüketici deneyiminin zenginleşmesi açısından bir gereklilik olduğunu düşünüyorum.
Bira üretimi konusunu ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalıştığım serinin sonuna geldik, yeni yazılarda buluşmak üzere, takip eden herkese selamlar…