Elektronik spor ya da bilinen adıyla e-spor, video oyunu turnuvalarının genel bir ismi. Profesyonel oyuncuların karşılaştığı e spor turnuvaları strateji, birinci şahıs nişancı ve dövüş gibi birçok alt kategoriye ayrılıyor. Son yıllarda popülerliği artan yeni nesil spor dalı, e-spor, aslında 1970’lerden beri var olan bir kavram. Bilinen ilk e-spor karşılaşması ise Ekim 1972’de Stanford Üniversitesi’nde gerçekleşmiş. Peki, e-spor kültürü bugünkü popüler haline nasıl geldi?
Rolling Stones Üyeliğinden Para Ödüllerine
Spacewar oyunu için düzenlenen 18 Ekim 1972 tarihli ilk turnuvanın ödülü bir yıllık Rolling Stones dergisi üyeliğiydi. Aynı yıllarda devam eden Asteroids ve Space Invaders gibi oyunlar, e-spor kültürünün yerleşik düzene geçmesi için atılan önemli adımlardı aslında. 90’lı yıllara gelinmesiyle birlikte giderek popüler hale gelen video oyunları, dünyada da büyük bir ivme kazandı. Street Fighter, Counter-Strike, NBA Jam, StarCraft ve WarCraft gibi oyunlar da aynı dönemde popüler bir hale geldi. Giderek büyüyen e-spor akımı e spor turnuva ödülleri kapsamında da büyük değişiklere neden oldu.
Bugün hale popülerliğini koruyan Counter-Strike ve StarCraft isimli oyunlar e-sporu yaygınlaştırmakla kalmadı aynı zamanda e-sporcu kavramının da doğmasına zemin hazırladı. Counter-Strike Türkiye e-spor dünyasının gelişmesinde de önemli rol oynadı. Counter’ın bu karşı konulamaz başarısını League of Legends takip etti. İki oyun kısa sürede binlerce takipçiye ulaşarak sponsorların ve spor kulüplerinin dikkatini çekti. Call of Duty, FIFA, Dota 2, PUBG, LoL ve Valorant ise günümüzde e spor turnuvaları merkezinde yer alan oyunlardan birkaçı.
E-Sporcu Olmak İçin Gerekenler
Arkadaş arasında küçük bir takım kurmak ve online e spor turnuvaları için hazırlanmak ‘’e-sporcu’’ kimliği kazanmak için yeterli değil tabii ki de. İşin resmiyet kazanması için ilk olarak e-spor lisansı almak gerekiyor. Bunun için TESFED yani Türkiye E-spor Federasyonu’na başvuru yapılıyor. İl müdürlüklerine sağlık raporu, eksiksiz bir şekilde doldurulmuş tescil fişi, 18 yaşından küçükler için izin belgesi ve 2 adet vesikalık fotoğraf ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Tescil fişine ulaşmak için ‘Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
E-Sporcu olmak için herhangi bir eğitim almanız gerekmese de bunun bir yetenek işi olduğunu söyleyebiliriz. Bilgisayar ve konsol kullanımı konusunda üstün yetkinlik kazanmak ve oyun sıralamalarında üst sıralara yerleşmek ise bunun ilk adımları. Bu sayede e-spor takımları tarafından keşfedilebilir ve e-sporcu olarak ilk deneme maçlarına çıkabilirsiniz. Fare ve klavye refleksleri, ekipmanlar, internet bağlantısı ve düzenli çalışma… Her meslekte olduğu gibi e-sporda da işler göründüğü kadar kolay değil. İşi daha yakından tanımak için en popüler e spor turnuvaları hakkında küçük bir bilgilendirme ile devam edelim.
E-Spor Turnuvaları Düzenlenen En Popüler Oyunlar
1990’lı yıllardan sonra hız kesmeden büyümeye devam eden e-spor kültürü 2000’lerle birlikte sağlam bir zemine oturdu. E-sporun artan popülaritesi sayesinde birçok oyun için özel turnuvalar düzenlenmeye başlandı. Kapsama alanı oldukça geniş ve yüksek ödüllü olan bu turnuvalar sayısız e-sporcuyu bir araya getirmeye devam ediyor. Ödül havuzları ile dikkatleri üzerine çeken birkaç oyunu sizler için listeledik. İşte e spor turnuvaları düzenlenen en popüler oyunlar ve ödül havuzları:
- Counter-Strike: GO: 117.4 milyon dolar
- Dota 2: 234.8 milyon dolar
- League of Legends: 84.3 milyon dolar
- PUBG: Battlegrounds: 6 milyon dolar
- StarCraft 2: 35.5 milyon dolar
- Valorant: 5.6 milyon dolar
2012 yılında piyasaya sürülen FPS türündeki CS: GO, bugüne kadar en fazla e-spor turnuva ödülleri dağıtan oyunların başında yer alıyor. Kategorisine eklenen güçlü rakipleri karşısında hala en popüler olmaya devam eden Counter – Strike için düzenlenen en büyük turnuva ise “CS: GO Major Championships”. 2013 yılında çıkan Dota 2 ise sahip olduğu ödül havuzu ile listenin ilk sırasında yer alıyor. MOBA türünün ve genel olarak e-spor kültürünün yaygınlaşmasına zemin hazırlayan League of Legends da milyonlarca oyuncuya sahip. LOL için düzenlenen turnuvalar arasında en popüler olan ise sonbahar aylarında düzenlenen ve binlerce kişinin izlediği League of Legends World Championship.
2017 yılında piyasaya sürülen battle royale türündeki PUBG: Battlegrounds 33 milyon dolarlık havuzla listenin parlayan yıldızları arasında yer alıyor. PUBG: Mobile isimli sürümüyle 100 milyondan fazla indirilen ve global bir etki yaratan oyun, battle royale türünü tek başına ayakta tutuyor da denebilir. 2020 yılı ile oyun dünyasına bomba gibi düşen Valorant ise FPS türünde bir oyun. İlk dönemlerinde CS: GO için bir tehdit olarak görülse de Valorant’ın başarısı Counter – Strike’ı çok fazla etkilemedi. Oyun piyasadaki üçüncü yılına girerken global sahada en fazla izlenen turnuvalardan birine ev sahipliğine yapıyor: VALORANT Champions Tour. Oyunun güncel ödül havuzu ise yaklaşık 6 milyon dolar.
E-Spor Turnuvaları Türkiye
2000’lerden sonra etkisi giderek artan e-spor turnuvaları Türkiye sahasında da milyonlarca takipçiye sahip. TESFED’in kurulmasıyla resmiyet kazanan e-spor karşılaşmaları spor kulüplerinin de sektörün içerisine dahil olmasına zemin hazırladı. Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi takımların alt yapısında e-spor takımları kuruldu. Öyle ki karşılamalar için özel e-spor arenaları inşa edilmeye başladı. League of Legends – Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi, Valorant – ESA Open Fire All Star, Mobile Legends: Bang Bang – Türkiye Şampiyonası ise Türkiye’de düzenlenmiş en büyük turnuvalar arasında yer alıyor.
125 bin TL’lik ödül havuzuyla e-spor turnuvaları Türkiye tarihine geçen ESA Open Fire All Star; BBL Esports, FUT Esport, 1907 Fenerbahçe Espor ve FireFlux Espor gibi başarılı takımların katılımıyla gerçekleşti. Geniş bir izleyici kitlesine sahip olan Valorant turnuvasının galibi ise BBL oldu. İnternet Kafe Turnuvaları ve düzenli olarak gerçekleşen Marka Turnuvaları da Türkiye’de oldukça popüler. Gelişmiş internet kafelerin ev sahipliği yaptığı İnternet Kafe Turnuvaları, amatör oyuncuların kendilerini kanıtlayabilmesi için de oldukça iyi bir seçenek.
FUT Esport: FUTHOUSE
Futbolist ya da yeni adıyla FUT Esports, 2014 yılında yayın hayatına başlayan Futbolist isimli spor haber uygulamasının bir kolu aslında. 2016 yılında e-spor sektörüne giriş yapan şirket, İsmail Can “Isopowerr” Yerinde’nin yer aldığı ilk FIFA kadrosu ile müsabakalara başladı. Ekip, kısa süre sonra PUBG, LoL, PUBG: Mobile, Hearthstone, FIFA ve Valorant gibi oyunlar için de kadrolar oluşturdu. Video oyunları konusundaki performansıyla adından söz ettiren takım, geçtiğimiz yıl yeni bir haber ile gündeme geldi: FUTHOUSE.
Aralık 2022’de açılan FUTHOUSE, Avrupa’nın en büyük oyun evi ve e-spor tesisi. 1230 metrekarelik alanıyla e-spor kültürünü zenginleştiren FUTHOUSE, beş e-spor takımının ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye sahip. 10 farklı kategoride toplam 58 e-spor oyuncusuna sahip olan FUT Esport Avrupa’nın en büyük gaming house projesi ile profesyonel oyuncular yetiştirmeye devam ediyor. Takım oyununu geliştirmek için sayısız imkanla donatılan FUTHOUSE 7 yatak odası, 23 kişilik ortak alanı, 3 e-spor odası ve 1 analiz odasıyla oyuncuların tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.
Takımın turnuvalardan kazandığı 20’den fazla kupa ise tesisteki müze bölümünde sergileniyor. Yayın stüdyosu, talkshow odası, podcast stüdyosu, eğlence alanları, fitness salonu ve fizyoterapi odası FUTHOUSE’un oyuncularına sağladığı imkanlardan birkaçı. Ayrıca FUTHOSE’da aynı anda 12 farklı yayın açabilecek sistem gereksinimleri de mevcut. Kısaca FUTHOUSE bir e-sporcunun ihtiyacı olabilecek donanımları bir araya getirmiş bir tesis.
Tüm bu e spor turnuvaları ise Köpüürt sayesinde artık çok daha keyifli. Heyecanın doruklarında müsabakalara ara vermeden devam etmek için bira ve çerezliklerinizi şimdiden hazırlamaya başlayın. İyi seyirler!