Etkinlik & Life Style

Söyleşilerin Dünyası: En İyi Podcast Kanalları

Söyleşilerin Dünyası: En İyi Podcast Kanalları

Dijital medyanın ürünlerinden biri olan podcastler, genellikle dizi halinde yayımlanan sesli dosyalar olarak tanımlanabilir. Bilgisayar, telefon ve tablet gibi taşınabilir cihazlara indirilen podcastler, belli konu başlıkları üzerine gerçekleştirilen sohbetlerden oluşuyor. Sesli blog olarak tanımlanabilen podcast içerikleri, hareket halindeyken de dinlenebildiği için oldukça fonksiyoneldir. Peki podcast nasıl ortaya çıktı? En iyi podcast kanalları hangileri?

Podcast Nasıl Ortaya Çıktı?

En iyi podcast kanalları incelemesinden önce podcast kültürünü mercek altına alalım! 2000’li yılların başında ortaya çıkan podcast kültürü, ses kayıtlarının geleneksel dağıtımına bir tepki olarak doğdu. Bu doğrultuda birçok amatör yayıncının ortaya çıkmasına zemin hazırlayan podcastler, sesli hikaye dinleme kültürünü de beraberinde getirdi. Zaman ve mekan gibi etkenlerin önemsiz olduğu podcast kültüründe tüketimin koşulsuz yapılabilmesi daha geniş kitlelere ulaşabilmesine yardımcı oldu. Yayın sektörü toplumun istek ve ihtiyaçlarına bağlı olarak kişiselleştirildi.

Anaakım medyanın yanında farklı fikirlerin de sesi olan podcastler, dijital dünyada içerik zenginliği oluşmasına katkı sağladı. RSS sağlayıcıları ile 2000’lerin başında üretimine başlayan podcastler tam anlamıyla 2005 yılında bir sektör haline geldi. Buna zemin hazırlayan gelişme ise 2004’te Apple iTunes 4.9 sürümü ile piyasaya sürülen ‘’Podcastler’’ uygulamasıydı. Apple RSS sunucularındaki ses içeriklerini basit bir arayüzle insanlara sunmaya başladı. Kısa sürede en çok dinlenenler ve favoriler gibi listeler oluşturuldu. 2010’larla birlikte dijital yayıncılık sektörlerine dahil olan podcastler, mobil uygulamalar sayesinde ücretli içeriklere dönüştü.

Podcast Kanalı Nasıl Açılır?

Podcast kültüründe önemli yer tutan birkaç sosyal medya platformu bulunuyor. Apple Podcastler, Spotify, Google Podcasts ve Youtube. Peki podcast kanalı nasıl açılır? Bunun için Anchor benzeri podcast platformlarını kullanabilirsiniz. Anchor üzerinden bir kullanıcı bilgilerinizi kullanarak bir podcast profili oluşturun. Ardından ilk kayıtlarınızı alarak gerekli düzenlemeleri yapın. Yayına hazır hale getirerek kütüphane bölümüne kaydedebilirsiniz. Daha sonra dinleyicilerle paylaşmak istediğiniz bilgileri tamamlayarak podcastinizi yayımlayabilirsiniz. Podcast bölümleriniz seçtiğiniz platformlar üzerinde gerekli onaylardan geçtikten sonra doğrudan yayınlanacaktır.

Türk Podcast Kanalları

Her birinde farklı konuların işlendiği ve farklı anlatıcılarla şekillenen sesli bloglar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça popüler. Türkiye platformları yürüyüş yaparken, araba kullanırken, uyumaya çalışırken ya da temizlik yaparken kısaca hayatın akışında dinleyebileceğiniz oldukça geniş bir podcast kanalı havuzuna sahip. Türk podcast kanalları romantik ilişkilerden psikolojiye, cinsel yaşamdan politikaya kadar uçsuz bucaksız bir içerik yelpazesiyle karşımıza çıkıyor. İşte en iyi podcast kanalları listesi!

Meksika Açmazı

Mesut Süre, Anlatanadam ve Fazlı Polat tarafından oluşturulan podcast dizisi Meksika Açmazı, cevapsız sorulara cevap arıyor. En iyi podcast kanalları arasında yer alan podcastin bir bölümünün ortalama süresi 40 dakika. İkili ilişkilerde hiç kimsenin kazançlı çıkamayacağı sorular soran Meksika Açmazı, ismini İngilizcede popüler olan bir deyimden alıyor.

Meksika Açmazı, iki kişinin birbirine silah doğrulttuğu ve bir çıkmaza sürüklediği eğlenceli bir konsept. Arkadaşının evleneceği kişi lise aşkın çıktı ne yaparsın? Bir arkadaşın için periden dilek dileme şansın olsa bu ne olurdu? Tüp bebek operasyonunda bir sorun çıksa ve çocuğunun babası olmadığını öğrensen senin için sorun olur mu? Meksika Açmazı ile beyinleri yakan sohbetlere hazır olun.

Psikolog Beyhan Budak: Kendine İyi Davran

Türk podcast kanalları arasında oldukça popüler olan Beyhan Budak, Kendine İyi Davran isimli podcastiyle dinleyicinin karşısına çıkıyor. ‘’Kendini keşfet, motive ol ve yüzleş.’’ mottosuyla yola çıkan Beyhan Budak, Youtube hesabı için oluşturduğu videoları ses formatına getirerek podcast platformlarında paylaşıyor.

Podcastlerin ortalama süresi ise 10-15 dakika. Kendine acımayı nasıl bırakırsın? Duygularını nasıl kontrol edersin? Aşırı düşünmekten nasıl kurtulursun? Beyhan Budak dinleyicilerini bireylerin içsel dünyalarında bir yolculuğa davet ediyor. Bu yolculukta gerçek hikayelerden ve zaman zaman ağırladığı özel konuklarından yardım alıyor.

Ortamlarda Satılacak Bilgi

Sohbetlerinizi renklendirecek sesli bir blog önerisi ile devam ediyoruz: Ortamlarda Satılacak Bilgi. Bu podcastte edebiyattan sanata, bilimden politikaya kadar pek çok konu hakkında ilginç bilgilere değiniliyor. Kişisel gelişim, sinema, psikoloji, felsefe ve müzik gibi başlıklar da podcastin ilgilendiği konular arasında yer alıyor.

30-40 dakikalık bölümlerle geniş bir dinleyici kitlesine ulaşmış olan Ortamlarda Satılacak Bilgi’nin güncel olarak yayınlanmış onlarca bölümü bulunuyor. Dünyanın En Ünlü Tabloları, Karadeliklerin Gizemi, Şarkıların Bilinmeyen Hikayeleri, Aşkı Bulmanın Bilimsel Yolları, Şahmaran Efsanesi ve daha birçok özel bölüm. Ortamlarda Satılacak Bilgi ile sohbetleriniz yarım kalmayacak.

Deniz Dülgeroğlu: Merdiven Altı Terapi

Türk podcast kanalları içerisinde geniş bir dinleyici kitlesine sahip olan Merdiven Altı Terapi, Deniz Dülgeroğlu’nun tavsiyelerini dinleyicilerle buluşturuyor. Dülgeroğlu’nun dinleyicilerine bıraktığı not ise şöyle: ‘’Siz geceleri uyuyabilin diye ben uyumayıp dertlerinizi düşünüyorum.’’ 30-40 dakikalık bölümlere sahip olan Merdiven Altı Terapi, dinleyicilerini gündelik sıkıntıların içerisinden çekip çıkarıyor adeta. Cinsellik, çocukluk travmaları, ayrılık acısı ve ilişkiler gibi pek çok konu hakkında Merve Dülgeroğlu ile birlikte düşünebilirsiniz. Birimizin travması, hepimizin travması.

Podbee Medya: Karanlık Dosyalar

Podbee Medya’nın desteği ve Sezgi Aksu’nun anlatımıyla Karanlık Dosyalar’a hoş geldiniz. Suç ve belgesel konseptinde bir podcast olan Karanlık Dosyalar, çözülmüş ya da çözülmeyi bekleyen davaları dinleyiciler için seslendiriyor. Dünyaca ünlü cinayet davalarına ışık tutan podcastte dinleyiciler davanın içerisine üçüncü bir kişi olarak dahil ediliyor.

Cinayet dosyalarına ve suç hikayelerine meraklıysanız Karanlık Dosyalar tam da size göre. April Tinsley Cinayeti, Papin Kardeşler, Petit Ailesi, Baskerville Köpeği, Ormanlar Katili ve daha birçok bölüm. Karanlık Dosyalar kanalında ortalama süresi 20 dakika olan yayımlanmış otuzdan fazla bölüm bulunuyor.

Mitolojik İnciler

Mitoloji meraklıları, kulaklarınızı buraya verebilirsiniz. BPT Podcast’in bir diğer projesi olan Mitolojik İnciler, ilginç mitolojik hikayeleri bir araya getiriyor. Ortalama 10 dakikalık bölümleriyle geniş bir dinleyici kitlesine ulaşan Mitolojik İnciler, popüler hikayelerden daha önce hiç duymadığınız kahramanlara kadar birçok noktaya temas ediyor.

İskandinav Mitolojisi & Vikingler, Gökkuşağı Tanrıçası İris, Mitolojik Eşkıyalar, Hestia & Vesta Bakireleri, Ay Tanrıçası Selene ve daha birçok konu. Mitolojik İnciler ile dünyanın birçok coğrafyasına ve mitolojik motiflerine dokunabilirsiniz.

Youtube Podcast Kanalları

Apple Podcastler ve Spotify’dan sonra podcast kültürüyle ön plana çıkan bir diğer sosyal medya platformu da Youtube. Video içeriği ile sohbet akışını bir araya getiren Youtube, oldukça geniş bir kanal yelpazesine sahip. İşte hem izlemelik hem dinlemelik formatıyla dikkat çeken Youtube podcast kanalları ve tüm detaylar.

Başak Kablan

Youtube sohbet kanalları arasında oldukça popüler olan Başak Kablan, güncel olarak 475 bin aboneye sahip. 2015 yılından beri içerik üreten ve 50 milyondan fazla görüntülenme elde eden Başak Kablan; kişisel gelişim, cinsellik, sinema ve gündem gibi birçok konuda içerik üretiyor. Kablan’ın en sevilen içerikleri arasında vloglar, tavsiyeler ve popüler konulara dair bilgiler yer alıyor. Özgüven Geliştirmenin 20 Yolu, 22 Nezaket Kuralı, Cinsel Devrim daha birçok içerik. Başak Kablan verdiği tavsiyeler ile ufkunuzu açacak.

NeyseNe

Youtube Türkiye’ye 2019 yılında katılan NeyseNe güncel olarak 30 milyondan fazla görüntülenme elde etmiş. 270 bin aboneye sahip olan kanal; Loş Sohbet, Laps Laps Laps ve Bazı Nefis Filmler olmak üzere üç farklı konseptle izleyici karşısına çıkıyor. İzleyicilerin favorisi ise Caner Özyurtlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen Loş Sohbet. Türkiye’nin sevilen sanatçılarını konuk alan programda hayata ve sektöre dair konular konuşuluyor. Bazı Nefis Filmler konseptinde ise Melikşah Altuntaş’ın sunumuyla filmlerin dünyasına giriliyor. Kısaca NeyseNe sanat sepet işlerine meraklı herkes için eşsiz bir sohbet kanalı.

Youtube podcast kanalları olarak değerlendirebileceğimiz daha birçok içerik üreticisi bulunuyor. Flu TV, Kutsal Motor, Cep Hikayeleri, Mehtap Algül ile Kafamdakiler, Portal… Zevklerinize uygun bir kanal seçin ve hemen dinlemeye başlayın. Keyfinizi maksimuma çıkarmak için Köpüürt’ün mağaza bölümünü ziyaret etmeyi unutmayın. Bir bira = bir podcast.