#grapeale #üzümlübira #şarap
Bira dünyasını yakından takip ediyorsanız, bu sıralar Grape Ale üzerine bolca sohbet döndüğünü görmüşsünüzdür. Bunun sebebi, bira ve şarap dünyalarını birbirine çok yakınlaştıran bu ilginç bira stilinin güzel bir örneğinin son birkaç aydır ülkemizde de bulunması. Peki birçoğumuzun merak ettiği ancak pek azımızın tattığı Grape Ale nedir?
Grape Ale Nedir? Üzümlü Bira Olur Mu?
Grape Ale hayatımıza İtalya’da giriyor. İtalya elbette bir şarap ve bağcılık ülkesi. Ancak bira tüketiminden de pek geri kaldıkları söylenemez. Bağcılık kültürü ve deneyimi biracılıkla birleşince, Grape Ale gibi bir bira stilinin ortaya çıkması da kaçınılmaz. Zaten dünyadaki meyveli biralara baktığımızda, Grape Ale her ne kadar sıra dışı gibi gelse de, içine vişne veya başka meyveler giren klasik biralardan o kadar da farklı bir konsept değil. Kendisi aslında bir meyveli bira, ancak İtalya’da o kadar çok üzüm var ki bu stil bir noktada kendine özgü bir kategori haline geliyor.
Bu üzümlü bira, hayatına Italian Grape Ale olarak başlıyor. Ardından bağcılık yapılan başka ülkelere de yayılıyor ve global bir bira sitli haline geliyor. Bira hakemlerinin stil rehberine baktığımızda (BJCP Guideline) Grape Ale ve Italian Grape Ale olarak iki ayrı kategori görüyoruz.
Grape Ale Nasıl Bir Bira?
Grape Ale, ale tipinde bir bira ancak fermantasyon sırasında tanka üzüm şırası da ekleniyor. Üzümün kendi karakteri; kullanılan malt, maya ve şerbetçi otunun lezzet profilleriyle birleşiyor.
Tipik bir Grape Ale’de üzüm karakteri belirgin bir şekilde hissedilebiliyor ancak tabii ki bir şarap gibi baskın olmuyor. Renkleri altın sarısından koyu kırmızılara kadar, kullanılan üzüme göre, değişebiliyor. Kadehte berrak bir bira olmasını ve bahsettiğimiz daha koyu renklerin özel kavrulmuş maltlardan değil de tamamen üzümden gelmesini bekliyoruz.
Üzümün karakterini yansıtan meyve aromaları ve üzüme bağlı olarak belki de daha topraksı, derimsi, tütünümsü aromalar almamız da olası. Malt daha geride destek rolde, şerbetçiotu aromaları ve acılığı ise düşük. Grape Ale hafifçe mayhoş bir bira olabilir, ancak “ekşi” diyebileceğimiz seviyede de değil. Zaman zaman fıçıya da girebiliyorlar. Gazlılık yüksek, gövde ise nispeten düşük. Üzümden gelen asiditeyle de beraber epey sek yani “şekersiz” hissedilen ve gevrek bir damak elde ediyoruz.
Grape Ale’in tadı tabii ki kendi başına da çıkarılabilir. Ancak başarılı bir yemek eşlikçisi olacağından da bahsetmek gerek. “Grape Ale ile ne yenir” sorusunun cevabı ise oldukça geniş. Meze sofralarından ızgara deniz ürünlerine ve domates soslu makarnalara kadar geniş bir yelpaze ile eşleşebilir. Yerli bir Grape Ale örneğini tatmak isteyenlerin ise ellerini biraz çabuk tutmaları gerekir, zira söz konusu bira bir limitli üretimdir.