Tırmanışa uygun coğrafyası ve yemyeşil ormanlarıyla kampçılık ve dağcılık için en elverişli topraklar: Türkiye.
Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde doğanın çetin koşullarıyla yarışabileceğiniz birçok merkez ve tesis bulunuyor. Karadeniz’in aşılması güç tepelerinden Akdeniz’in derin ormanlarına kadar uzanan bir coğrafya! Biz de kampçılık ve dağcılık için tercih edebileceğiniz 8 lokasyonu sizler için listeledik. Sırt çantalarınız hazırsa yola çıkabiliriz.
Rize: Kaçkar Dağları
#dağcılık #kampçılık #kayak #fotoğrafçılık #balıkçılık
Karadeniz’in kalbi Rize’yle tırmanışa başlıyoruz. Ülkenin en kuzeyinde kıyı şeridi boyunca uzanan Kaçkarlar, doğusunda 3500 m, batısında 2000 m yüksekliğe kadar ulaşıyor. Tırmanış, yürüyüş, dağcılık ve kamp için elverişli olan Kaçkar Dağları, 3937 metreye ulaşan zirve noktasıyla Türkiye’nin en yüksek 4. dağı. Zirve noktası Artvin ilçesi sınırlarında yer alan sıradağlar, Rize’de en fazla 3500 m yüksekliğe ulaşıyor. Peki, doğa tutkunlarını bölgeye çeken etken ne? Sunduğu imkanlarla dikkat çeken ve iki şehrin ortasına konumlanmış olan tesis, Kaçkar Dağları Milli Parkı. 1994 yılından bu yana hizmet veren milli park; doğa fotoğrafçılığı, sportif balıkçılık, kayak, doğa kampı, dağ bisikletçiliği, kuş gözlemciliği, zirve tırmanışı ve kaplıca turizmi gibi sayısız hizmet sunuyor. Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı Kaçkar Dağları, doğa sporlarına ilgisi olan herkes için eşsiz bir lokasyon.
İzmir: Kaynaklar Köyü
#kampçılık #tırmanış
İkinci durağımız Ege’nin incisi İzmir. Doğa tutkunlarını Buca ilçesine götüren Kaynaklar Köyü, eşsiz manzarasıyla ün salmış kamp alanlarıyla tanınıyor. Köyden yalnızca 400 metre uzaklıkta bulunan kamp alanları, tesislerin sunduğu imkanlarla kampçıların uğrak noktaları arasında. Bölgeyi popüler yapan bir diğer aktivite ise kaya tırmanışı. Kaynaklar’da seviyeleri bölgeye göre değişiklik gösteren 200 farklı kaya tırmanışı parkuru bulunuyor. Her yıl ilkbahar ayında düzenlenen Kaya Tırmanış Şenliği ise bölgeyi doğa turizmi açısından oldukça değerli kılıyor.
Antalya: Geyikbayırı
#tırmanış #kampçılık
Antalya Konyaaltı’nda bulunan Geyikbayırı Mahallesi, merkeze yaklaşık 26 km uzaklıkta. Tırmanış rotalarıyla ün salmış bölgede tesislerle çevrelenmiş kamp alanları da bulunuyor. Bölgede Türkiye’nin başka herhangi bir noktasında bulunmayan tufa, sarkıt ve kolonetli tırmanış tarzını deneyimlemek mümkün. Kireçtaşı ve konglomera gibi yapıların da bulunduğu Geyikbayırı’nda her seviyeye uygun tırmanış rotaları yer alıyor. Tüm yıl ziyarete açık olan merkezin en kalabalık olduğu sezonsa Haziran – Eylül arası. Şunu da belirtmeden geçmeyelim. Antalya’nın en popüler kamp alanlarının bulunduğu bölge, jandarma kontrolünde olduğu için yalnızca tesislerin bulunduğu alanlarda konaklama yapılabiliyor.
Sakarya: Geyve
#kayatırmanışı #dağcılık #kampçılık
İstanbullu doğa severlerin uğrak noktası ise Sakarya, Geyve. Kaya tırmanış bahçesiyle ün salmış bölge, İstanbul’a 3 saatlik mesafede yer alıyor. Ceceler Köyü’nün yanında bulunan belde, 2007 yılından bu yana doğa turizmine hizmet veriyor. Bölgede yer alan kayalıklarsa aşımlı kireç taşından oluşuyor ve yükseklikleri 100 metreye kadar ulaşabiliyor. Kamptan dağcılığa yürüyüşten tırmanışa kadar 9 farklı aktiviteye elverişli olan Geyve, 100’den fazla spor tırmanış rotasına ev sahipliği yapıyor. Keşiflere açık jeolojik yapısı ve doğal kaynaklarıyla Geyve, Marmara Bölgesi’nin en çok tercih edilen dağcılık ve kampçılık alanları arasında yer alıyor.
Muğla: Bafa Gölü
#dağcılık #kampçılık #trekking
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı olan Kapıkırı Köyü, Türkiye’nin kısa kaya tırmanışı (bouldering) için en uygun zeminine, Bafa Gölü’ne ev sahipliği yapıyor. Tırmanış meraklıları tarafından Bafantastik olarak adlandırılan bölgede granit ve gnaystan oluşmuş yüzlerce kaya bloğu bulunuyor. Tırmanış uzmanı Zorbey Aktuyun tarafından keşfedilen rota üzerinde Bizans dönemine ait antik kalıntılara rastlamak da mümkün. Doğanın eşlik ettiği unutulmaz bir tarih yolculuğuna davet eden Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olmakla beraber içerisinde binlerce yıllık mirası barındıran tarihten bir sayfa adeta. Beşparmak Dağları’nın eşsiz manzarasıyla taçlanan yolculuk, sadece kaya tırmanışı meraklılarını değil yürüyüş, kamp ve dağcılıkla ilgili doğa severleri de bekliyor. Dilerseniz göl üzerinde bulunan adaları turla ziyaret edebilir ve belirlenen noktalarda yüzme deneyimi yaşayabilirsiniz. Tarihi gezi, doğa sporu ya da turizm. Bafa Gölü, doğa ve tarih meraklılarını aynı noktada birleştirmeyi başaran eşsiz bir lokasyon.
Erzurum: Uzundere, Tortum Gölü
#kampçılık
Uzundere, eski adıyla Azort Köyü, Erzurum’un Gürcistan kültürü etkisinde kalmış ilçelerinden biri. 16. yüzyılın ortalarında Osmanlı hakimiyetine geçen bölge, tarihin ve doğanın bozulmadan bugünlere taşındığı nadir merkezlerden. Artvin-Erzurum yolu üzerinde yer alan Tortum Gölü ise bölgede kamp için tercih edilen uğrak noktalar arasında yer alıyor. 18. yüzyılda oluşan heyelan set gölü üzerinde kamp yapmaya elverişli birçok farklı tesis bulunuyor. Coğrafi özellikleri ve tarihi geçmişiyle kamp meraklılarına unutulmaz bir deneyim sunan Tortum Gölü, aynı ismi taşıyan şelalesiyle de oldukça özel bir bölge. Zor kış koşullarıyla bilinen şehir Erzurum’da kamp için tercih edebileceğiniz en uygun tarihlerse hiç kuşkusuz ilkbahar sezonu.
Kocaeli: Ballıkayalar Tabiat Parkı
#kayatırmanışı #dağcılık #trekking #kampçılık
Türkiye’nin en eski kaya tırmanış rotalarından biriyle devam ediyoruz, Ballıkayalar Tabiat Parkı. Eskiden mağaralarında arılara ev sahipliği yapan bölgenin ismi, günümüzde devam etmese de arıcılık kültüründen geliyor. Kocaeli, Gebze ilçesinde bulunan tabiat parkı ise İstanbul’a yakın olmasıyla şehirlilerin en sık tercih ettiği rotalar arasında yer alıyor. Tavşanlı Köyü’ne yakın bir noktada bulunan Ballıkayalar, 1970 yılından beri kaya tırmanışının en gözde merkezi. Bahar ve yaz sezonlarında ziyaretlerin artığı bölge, yaban hayatı ve bitkisel çeşitlilik nedeniyle 1995 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alındı. 100’den fazla kaya tırmanışı rotasının bulunduğu Ballıkayalar’da rota yüksekliğiyse 10 – 100 metre arasında değişiklik gösterebiliyor. Bu yönüyle tüm tırmanış seviyelerine hitap eden bölge, kireçtaşı kayalarıyla da oldukça özel bir doğal merkez. Kaya tırmanış eğitimi, dağ yürüyüşü, kamp ve piknik ise Ballıkayalar’da deneyimleyebileceğiniz farklı aktiviteler arasında yer alıyor.
Kayseri, Adana, Niğde: Aladağlar
#tırmanış #kampçılık
Türkiye’nin Alpleri, Aladağlar! Toros Dağları’nın orta bölümünde yer alan Aladağlar, Orta Anadolu bölgesinin en popüler tırmanış rotası. Ülkemizde dağcılık kültürünün yaşamaya devam ettiği üç şehir (Kayseri, Adana ve Niğde) boyunca uzanan Aladağlar, 3000 metreyi aşkın 60 adet zirveye sahip. Bu özelliğiyle dağcılık tutkunlarının uğrak noktaları arasında yer alan Aladağlar, 1995 yılında koruma altına alınarak milli park unvanına da kavuştu. Hacer Ormanı Tabiat Parkı ismini taşıyan bölge, yaşamaya devam eden hayvan ve bitki çeşitliliği nedeniyle araştırmacıların da dikkatini çekiyor. Dağcılığın yanında kampçılığın da ön plana çıktığı bölgede birçok özel/kamusal kamp alanı bulunuyor. Sarı Memedin Yurdu, Sokullupınar ve Yedigöller en çok tercih edilen kamp alanlarının başında geliyor. Tırmanış ve kamp ziyareti için en uygun tarihler ise Haziran – Eylül ayları.
Rotayı belirlerken…
Türkiye’nin kampçılık ve dağcılık için en çok tercih edilen bölgelerini birlikte inceledik. Bireysel doğa turlarına çıkarak doğanın ritmini doruklarda hissedebilirsiniz. Çeşitli koşullarla outdoor aktiviteler planlıyorsanız bu yerler tam size göre! Dahası macera severlere Köpüürt’en bir haberimiz var! Kampçılık veya dağcılık için ihtiyacınız olabilecek ürünlere Köpüürt’ün mağazasından göz atarak keyfinizi 10’a katlayabilirsiniz.