Tiny house ya da Türkçe karşılığı ile “küçük ev” daha az masrafla daha küçük alanlarda yaşamak üzerine kurulmuş bir akım. Minimalist yaşam felsefesiyle şekillenen tiny house kültürü, yaşam alanı içerisindeki işlevsiz ve fazla bölümlerin varlığını reddediyor. Buna dayanarak maksimum 30 metrekareye kadar çıkabilen küçük evler konfor, estetik ve teknolojiyi minimum maliyetle bir araya getiriyor. Peki tiny house nedir? Tiny house’da yaşamak için neler gerekir?
Yaşam Alanında Minimalist Dokunuşlar: Tiny House Nedir?
Tiny house her ne kadar minimalizme hizmet eden bir kültür olarak gözükse de aslında kökeni çok daha derin bir konuya dayanıyor. Tiny house akımının miladına dokunmak için 2000’lerin başına ışınlanıyoruz. O yıllarda Amerika’nın sarsılan ekonomisi ve Katrina kasırgasının sebep olduğu büyük yıkım, genç neslin ev arayışının cevapsız kalmasına neden oldu. Shay Salomon, Greg Johnson, Nigel Valdez ve Jay Shafer tarafından kurulan ‘’Küçük Ev Hareketi’’ isimli topluluk ise yeni yaşam trendi için atılan ilk resmi adımlardı. 2002 yılında başlayan proje, ekonomik kriz nedeniyle kısa sürede büyük bir ivme kazandı.
Küçük Ev Hareketi’nin kurucularından olan Jay Shafer, 2012 yılında Tumbleweed Tiny House isimli bir şirket kurarak üretimlere başladı. Küçük ev, 2008-2012 Küresel Ekonomik Kriz sırasında geliştirilen yeni nesil bir yaşam trendi aslında. Büyük Durgunluk döneminde alternatif konut arayışına giren Amerikalılar çözümü tiny house projesinde buldu. Peki tiny house nedir ne işe yarar? Uygun fiyatlı konut ihtiyacını karşılamayı amaçlayan proje, çevreye minimum zarar veren doğa dostu bir yapılaşma sistemi. Sade yaşamın öncüleri tarafından desteklenen küçük ev hareketi, basit bir trendden çok daha fazlası diyebiliriz.
Tiny House Nasıl Yapılır?
Küçük ev olarak tanımlanan evler genellikle 10-30 metrekarelik bir alan üzerine inşa ediliyor. Ortalama 3.500 kiloluk taşıma kapasitesi bulunan tiny house’lar ruhsatlı ve plakalı bir şekilde tasarlanıyor. Ortak alan, mutfak ve banyodan oluşan evlerin römorklara takılıp taşınabilmesi de mümkün. En çok merak edilen soru ise tiny house ne kadar bütçeye mâl oluyor? Küçük ev hareketi bireyleri sürekli ödemek zorunda kalacakları fahiş kiralardan kurtarıyor. Ödeme planlarında ise ev sahiplerine iki farklı seçenek sunuluyor. Plakalı ve römork uyumlu ya da sabit evler. Plakalı tiny house’lar yapı maliyetine göre 450.000-850.000 arasında değişiyor. Plakasız sabit evlerin fiyatları ise 750.000-950.000 civarında.
Tiny house’ların yapım maaliyetleri eve eklenen donanımlara göre değişiklik gösteriyor. Metrekaresi, teknoloji entegrasyonu ve dizaynı gibi pek çok etken bütçe planlamasında önemli rol oynuyor. Peki küçük ev nasıl yapılır? Sürdürülebilir yaşamın bir parçası olarak kabul edilen küçük evler, koyun yünü ve fiberglas gibi çeşitli yalıtım malzemeleri kullanılarak üretiliyor. Boyutları farklılık gösterebilen evler, imar izni alınan bir arsa üzerine yerleştirilebiliyor. Tiny house’ların en güzel yanıysa çekme karavan statüsünde olmaları ve istenen bölgeye taşınabilmeleri.
Tiny House Nasıl Isınır?
Tiny house’lar özel yalıtım malzemeleri kullanılarak her türlü hava koşuluna uyum sağlayacak şekilde üretiliyor. Yani tiny house’lar dört mevsim boyunca kullanıma uygun. Sonbahar ve kış gibi soğuk mevsimler içinse özel izolasyon sistemleriyle donatılıyor. Evlere klima tesisatı gibi ekstra donanımlar da eklenebiliyor. Ayrıca elektrikli ısıtma ve yerden ısıtma gibi seçenekler de mevcut. Elektrik erişiminin kısıtlı olduğu bölgeler içinse çeşitli çözüm önerileri geliştiriliyor. Tiny house için geliştirilen ısınma modelleri giderek artan elektrik maliyetlerine karşı dört mevsim ısıtma sağlıyor.
Hermetik bacalı propan sobalar ya da uygun izolasyonla kurulumu sağlanabilen odun sobaları ısıtma için kullanılan alternatifler arasında. LPG hermetik sobalar körük tipi tiny house’lar için ideal ısınma yöntemi olarak kabul ediliyor. Elektriğe ulaşımın olmadığı yerlerde ısınma ihtiyacını karşılayan sobalar zorlu kış şartlarında dahi güvenli ısıtma sağlıyor. Çevre ve doğa dostu politikasıyla binlerce kişi için yaşam alanına dönüşen tiny house’larda tercih edilen bir diğer ısıtma yöntemi ise güneş enerji panelleri. Güneş panelleri çoğunlukla su ısıtmak gibi temel ihtiyaçları karşılamak için kullanılıyor.
Tiny House Nerelere Yapılır?
Tiny house şartları göz önüne alındığında konaklama için çok daha ekonomik ve çevre dostu bir alternatif. Az tüketimin merkezde olduğu bu yeni nesil yaşam kültüründe düşük bütçeyle ev sahibi olmak mümkün. Tiny house’ların en keyifli yanıysa dilediğiniz yere taşınabilir olması. Bu nedenle hem minimalist yaşamı hem de gezgin kültürünü benimsemiş bireylerin ilk tercihi diyebiliriz. Peki tiny house nerelere yapılır? Bunun için uygun bir arsa satın almak ya da kiralamak gerekiyor. Römorklu tiny house’larda ise durum daha farklı. Çekme karavan statüsüne giren bu yapılar herhangi bir izin almadan zemini uygun arsalar üzerine konumlandırılabiliyor.
Türkiye Tiny House Rotaları: İstanbul, İzmir, Ankara
Tiny house’lar için uygun arsa arayışı giderek daha zor bir hale geliyor. Yürüyen ev olarak tanımlayabileceğimiz yapılanma sisteminde genellikle şehir merkezine uzak fakat ulaşımı kolay olan bölgeler tercih ediliyor. Artan nüfus yoğunluğu ve ev fiyatlarının etkisiyle tiny house kültürünün en yoğunlaştığı şehirlerden biri de İstanbul. Beykoz, Çatalca, Polonezköy ve Şile küçük evler için en çok tercih edilen bölgeler arasında yer alıyor. Dilerseniz ‘’Tiny house nerede inşa edilir?’’ sorusunun cevabı için birkaç tatil köyünü inceleyelim.
İstanbul: Beykoz Yaşam Köyü
Beykoz Yaşam Köyü, şehre yakın ve ulaşımı kolay olan tiny house yerleşim yerlerinden biri. Market, restoran, ekim alanları ve havuzla zenginleştirilen yaşam köyü, İstanbul’un en fazla talep alan tiny house projeleri arasında yer alıyor. 32 parsellik alan üzerine inşa edilmiş köyün konumu ise Beykoz, Akbaba Köyü.
İzmir: Tosbag Tiny House Köy
Ege bölgesinin incisi İzmir, tiny house köyleri ve tesisleri açısından oldukça zengin bir coğrafya. Şehrin en popüler tiny house şirketlerinden biri ise Tosbag. 1+1, 2+1 ve 3+1 olmak üzere üç farklı ev modeli sunan Tosbag, tiny house köyü projesi ile yeni bir yaşam alanı kuruyor. Küçük ev alma hayali kuran bireylere arsa kiralama imkanı da sunuyor. Tosbag Tiny House Köy’ün sağladığı olanaklardan bazıları şöyle: Çocuk parkı, hayvanat bahçesi, yürüyüş yolu, havuz, basket sahası ve ormanlık alan.
Ankara: TinVil
Ankara Gölbaşı’nda yer alan TinVil Tiny House köyü, 26 dönümlük bir arazi üzerinde yer alıyor. Doğa ile iç içe olan TinVil, şehir merkezine sadece 32 km mesafede bulunuyor. TinVil köyünde ev satın almadan önce kısa süreli kiralamalar yapılarak küçük ev kültürünü deneyimleyebilirsiniz. 11 farklı ev modeli sunan TinVil, şık tasarımları ve imkanları açısından da oldukça özel bir proje.
Kalıcı konaklama için tercih edebileceğiniz üç farklı tiny house köyünü listeledik. Peki ya kısa süreli konaklamalar? Türkiye’nin hemen her şehrinde kurulan tiny house kasabaları, yaz kış turist akınına uğruyor. Minimalist yaşam kültürünü deneyimlemek için en uygun fiyatlı konaklama alternatifi hiç kuşkusuz tiny house’lar. İşte tatil için tercih edebileceğiniz birkaç tiny house tesisi:
- İstanbul-Polonezköy: Yako House & Park
- Bolu-Abant: Abant Camping
- Muğla-Gökova: Albizia Boutique Hotel
- Sakarya-Sapanca: Butik Evler
- İstanbul-Beykoz: Pamera Garden
Konaklama için rotanızı oluşturduysanız sıra geldi tatil bavulunu hazırlamaya. Seyahatiniz boyunca ihtiyacınız olabilecek eşyalar için Köpüürt’ün özel tasarım ürünlerinden oluşan mağaza bölümünü incelemeyi unutmayın.