Siyah bira her zaman acı ve daha yüksek alkollü müdür? Peki sarı renkli bir bira her zaman bebeksi bir masumiyette olabilir mi? Olamaz. Bunların hepsi beyninizin size oynadığı oyunlar ve ben bu oyunu bozmaya geldim. Hadi bira renkleri neye göre değişir, biranın rengi ne anlama gelir birlikte bir bakalım.
Bira Renkleri:
Biranın Rengini Ne Etkiler?
Sarı, kahverengi, siyah… Biranın rengini etkileyen bir numaralı unsur, kullanılan malt. Kullanılan maltın kavrulma seviyesi, biranın renginde belirleyici. Biz bu rengi, tıpkı acılığı IBU ile ölçtüğümüz gibi, SRM veya EBC birimleri ile ölçüp farklı bira stilleri için referans alabiliyoruz.
Peki Ya Buğulu Biralar?
Kadehimizdeki her bira, büyük üretim lagerler gibi berrak altın sarısı olmayabilir. Ama bu bulanık veya buğulu bir görüntünün, biranın bozuk olduğuna işaret edeceği anlamına gelmiyor.
Piyasada alışık olduğumuz çoğu bira, son derece berrak. Ancak birçok istisna da var. Kadehinizdeki buğulu bira, büyük olasılıkla filtrelenmemiş. Ayrıca üretiminde buğday ve yulaf gibi arpaya nazaran daha yüksek proteinli tahıllar da kullanılmış olabilir.
Şişedeki tortu da oldukça normaldir. Tortu gördüğümüzde yapmamız gereken, şişeyi servisten önce dik saklayarak tortunun dibe çökmesini sağlamak. Servis ederken, bu tortuyu ayırabilir veya onu da kadehe dökebiliriz. Bir buğday birası içiyorsak çoğunlukla bu tortuyu da deneyime dahil etmek isteyeceğizdir.
Bira Renkleri ve Biranın Görüntüsü Bize Ne Anlatır?
Çoğunlukla; sarı renkli bir biradan tahılsı ekmeksi bir malt profili, kahverengi bir biradan daha karamelsi notalar, siyaha yakın bir biradan ise kahve ve çikolata gibi daha kavruk lezzetler bekleriz.
Siyah biralar illa ki acı değildir. İlla ki yüksek alkollü de değildir. Örneğin bir Irish Stout, o simsiyah haliyle lıkır lıkır içmemiz için tasarlanmıştır. Öte yandan, tupturuncu rengiyle size portakal suyu gibi sempatik gözüken bir IPA, %7 alkollü ve deli gibi acı bir canavar çıkabilir.
Tıpkı kahve gibi, kavruk maltların yoğun bir biçimde kullanıldığı biralarda malttan gelen bir miktar acılık bekleyebiliriz. Ancak iyi bir birada, tıpkı iyi bir kahvede olduğu gibi, bu bitterlik dengeli bir ölçüde olacaktır. (Biradaki acılığın sebeplerini burada yazmıştım.)
Buğulu bir biradan ise, daha yüksek gövdeli ve belli bir buğu noktasından sonra kremamsı bir deneyim beklemek lazım gelir.
Koyu renkli veya buğulu biralar; illa ki yüksek alkollü, acı, veya bozuk biralar değildir. Bir sonraki sofranızda hem koyu renkli hem buğulu Dunkel tipi bir buğday birası denemeye ne dersiniz?