Şerbetçi otu ile kaynatma işleminden sonra malt şırası soğutularak çöktürme yöntemiyle tortusundan arındırılır. Artık bira üretiminde bir sonraki basamak olan fermantasyon işlemine geçilebilir.
Fermantasyon işlemi sürecin önemli basamaklarından olup hangi aroma karakterinin oluşturulacağını belirleyen ve malt şırasında bulunan doğal şekerin biranın ana içeriklerinden etil alkol ve karbondioksite dönüştüğü kısımdır.
Teknik süreç olarak fermantasyon bir maya aktivitesidir, bu sebeple fermantasyonun anlaşılması ancak mikroskobik canlıların anlaşılmaya başlanmasıyla aydınlatılabilmiş ve bu da çok da eski olmayan bir geçmişte olmuştur.
En Kadim İçki?
Asıl ilginç olan durum şu ki insanoğlu fermantasyon sürecini anlamasa da binlerce yıldır bu biyolojik süreci kullanarak fermente gıdalar elde etmiş ve bu gıdaları tüketmiştir. Şu anda dünya tarihinin en eski arkeolojik kazı alanı olan Göbeklitepe’de bulunan son kanıtlar bundan 12.000 yıl önce, insanoğlu daha yerleşik hayata ve tarımsal faaliyetlere başlamadan önce bile ekmek ve bira yapıldığına işaret etmektedir.
Göbeklitepe buluntuları en eski kadim içki bira mı yoksa şarap mıdır tartışmalarına da resmi bir son vermiştir. Şarapla ilgili bilinen en eski buluntular 10.000 yaşına tarihlenirken, bira ile ilgili buluntular 12.000 yaşındadır, yani şu anda dünya üzerindeki en kadim içki biradır.
Bira Türleri & Fermantasyon
Günümüzde kültür tekniğiyle birçok aroma oluşturmaya yönelik çok sayıda maya türü geliştirilmiştir. Fermantasyon sürecinde kullanılan maya türü bira dünyasını temelde iki ana başlığa ayırır.
Bu ana başlıklar Lager (alt mayalama) ve Ale (üst mayalama) olarak adlandırılır:
Lager: 8-12 derece civarı düşük sıcaklıklarda saccharomyces carsbengensis mayaları kullanılanılır ve yavaş fermantasyon gerçekleşir.
Ale: 18-20 derece civarı sıcaklıklarda saccharomyces cerevisiae mayaları kullanılır ve daha hızlı fermantasyon gerçekleşir.
Sonuç olarak ortaya çıkan karakteristik aromalar farklılık gösterir. Ale bir İngiliz stili, Lager ise Alman stilidir. Ortam sıcaklığı kontrolü teknolojinin gelişmesiyle mümkün olduğundan Lager stili sonradan bulunmuştur.
Lager tipi biralar Ale tipine göre içim olarak da daha soğuk tüketilir. Türkiye’de bira piyasasına hakim olan stil Lager stilidir. Bu iki ana stilin altında 120’ye yakın çeşit vardır. Anadolu Efes’ten bildiğimiz Pilsen ve +1 dinlendirme tekniği ile piyasaya çıkardıkları Malt grubu da birer Lager / Alt Fermantasyon çeşididir.
Photos:
Beer foam photo created by KamranAydinov – www.freepik.com
Fermentation photo created by wavebreakmedia_micro – www.freepik.com