Bira üretim basamaklarının kontrollü ilerlemesini sağlayan en önemli işlemlerden biri de proses kontrol analizleridir.
Hammadde kalitesinden başlayarak üretimin her basamağında devam eden ve yoğun bir emek isteyen bu analizlerden bazıları:
- Suda yapılan analizler: Klor ve sülfat tayini
- Arpa hammadesinde yapılan analizler: Nem, gevreklik, camlaşma, çimlenme kapasitesi, çimlenme enerjisi ve toplam nitrojen gibi analizlerle maltlama işleminden önce hammadde kalitesi hakkında bilimsel veri elde edilebilir.
- Mayşeleme basamağında yapılan analizler: Çözünmüş nitrojen, renk, bulanıklık, viskozite, serbest amino nitrojen, fermentasyon kapasitesi, pH, diastatik güç, yoğunluk, dansite, acılık, ağır metal analizleri ve nişasta tayini gibi analizler ile hem basamağın istenilen şekilde ilerleyip ilerlemediği kontrol edilebildiği gibi aynı zamanda bir sonraki basamaktaki fermantasyon işlemi için yeterli besin ve minerallerin olup olmadığı kontrol edilebilir.
- Şerbetçi otu hammaddesi için yapılan analizler: Yağ asitleri kompozisyonu, aromatik nileşenlerin tayini, alfa-beta asit tayini, polifenoller ve xanthohumol tayinleri, nitrat-nitrit tayinleri… Şerbetçi otunun farklı bölgelerde yetişen farklı türleri vardır ve bu türlerin her birinin yağ asitleri kompozisyonları ve aromatik bileşenleri ve bu bileşenlerin toplam lezzete etkileri farklıdır.
- Bitmiş üründe (bira) yapılan analizler: Çözünmüş oksijen, karbondioksit, iletkenlik, protein tayini, uçucu olan ve olmayan bileşenlerin tayini, hacmen alkol tayini , partikül, sülfür bileşikleri tayini, tca, köpük testi, acılık, şeker içeriği tayini, ağır metal analizleri, flavanoidlerin tayini…
Ürün Adı | % Hacmen Alkol (20 ºC) |
Alkolsüz bira | ≤ 0,5 |
Düşük Alkollü Bira | > 0,5 ≤3 |
Bira | > 3 ≤ 6 |
Yüksek Alkollü Bira | > 6 ≤ 10 |
Şişelerde Neden %100 Malt Yazıyor?
Mevzuata göre malt için kullanılan ana tahılın oranı en az %60 olmalı ve eğer başka bir tahılın maltı da kullanılacak ise ve bu tahılın oranı %25’i geçerse bu tahılın adı da etikete yazılmalıdır. Piyasadaki ürünlerin geneli %100 arpa maltıdır.
Eğer buraya kadar okuduysanız bu analizlerin çoğu Türk Gıda Kodeksi Bira Tebliği’nin de atıf yaptığı EBC (European Brewery Convention) standart metodlarıdır.
Yazdığım analizler daha fazla uzatmamak için yazamadıklarımın sadece bir bölümü. Son ürünün/biranın keyfini çıkarırken bazen ürün o hale gelene kadar verilen emekler unutulabiliyor, ama şu kesinki eğer KALİTELİ bir ürün tüketiyorsanız mutlaka altında büyük bir EMEK vardır…