Bu hafta, bira severleri ikiye bölen bir soruyla geldim: “Bira bardaktan mı şişeden mi içilmeli?”. “Şişeden içilir kardeşim” tayfasına saygım sonsuz, ancak bu sorunun objektif bir şekilde doğru bir cevabı var. Bira bardaktan içilir.
Adabından, kültüründen falan değil. Bira bardaktan içilirse daha çok keyif alınır. Niyetim racon kesmek değil, gelin sizi ikna edeyim.
Bira Neden Bardaktan İçilmeli?
Birayı Görmek
Bira içmek, tüketimin ötesinde, bütüncül bir deneyim. Bu deneyim de biranın görüntüsüyle başlıyor. Birayı yavaş yavaş dolduruyoruz, bizi bir köpük karşılıyor. Bununla birlikte biranın rengini de net bir şekilde görüyoruz. Saman sarısı mı, kapkara mı, buğulu mu, berrak mı? Bütün bunlar bira keyfine dahil. Aynı zamanda, içtiğimiz bira hakkında bir değerlendirme yapmak niyetindeysek bunlar bize bir sürü detay da sunuyor.
Birayı Koklamak
Şişede duran bir birayı koklayamayız. Basitçe, şişenin ağzı bunun için yeteri kadar açık değildir.
Birayı bardağa koymak, bize öncelikle koklayabileceğimiz geniş bir alan sağlar. Sonra da biranın köpüğünde pıt pıt patlayan baloncuklar, ve hatta bardağın çeperlerine sıvanan bira; aromatik bileşenleri rahatça burnumuza taşır.
Bira, aroma bakımından şaraptan daha zayıf bir içecek değildir. Güzel bir şarabı içerken illa ki bir kadeh isteriz, değil mi?
Birayı Mideye İndirmek
Bira gazlıdır. Hatta bazen çok gazlıdır. Bardağa koyduğumuzda köpüren bira, içindeki gazın kayda değer bir kısmını havaya karıştırır. Böylece midemize daha az gaz indirir, daha az şişeriz.
Ayrıca, şişeden bira içerken bolca hava da yutarız. Bu iki sebepten ötürü, bardaktan içeceğimiz biralar midemizde yer tasarrufu sağlar. Gecemiz uzar, gece sonundaki kıvranmalarımız azalır.
Bir ipucu: Fazla bira içmesin istediğiniz misafirlerinize, birayı şişeyle verebilirsiniz. Bir güzel şişen misafirinizle hem bulaşıktan, hem biradan tasarruf edersiniz. 🙂
İstisnalar: Biranızı Ne Zaman Şişeden İçmelisiniz?
Bütün bunlar, daha keyifli bir tüketim için öneriler. Ama elbette burada da istisnalar olabilir. Bence aşağıdaki durumlarda biranızı şişeden de içebilirsiniz.
- Parkta bahçede: Ben, bir ruh hastası olarak, sahilde bira içmeye diye çıkılacaksa çantama mutlaka bir bira bardağı atarım. Ama bazen bunları taşımak, sonra bir de eve geri taşımak; keyfe gölge düşüren bir zahmet olabilir. Günün sonunda en önemlisi, alabileceğimiz maksimum keyfi almaktır.
- Çok iyi bildiğiniz lagerleri içerken: Bazen buz gibi bir lageri açtığınız gibi içmek çok daha keyiflidir. Bira hakkında özel bir değerlendirme yapmayacaksanız, her zaman da keyfinizi optimize etmeniz gerekmeyebilir.
- Etrafta temiz bir bardak bulunmadığında: Bence bu madde kendi başına gayet açıklayıcı.