Bira Yazıları

İdeal Bira Soğukluğu: Birayı Ne Kadar Soğuk İçmeli?

İdeal Bira Soğukluğu: Birayı Ne Kadar Soğuk İçmeli? - Buz Gibi Bira İçmek

Bira dediğimiz anda, gözümüzün önüne buz gibi bir bardak geliyor. Hatta bardağı da buzluktan yeni çıkarmışız, o üstü buzlanmış bardağa soğuk birayı döküp servis etmişiz. Biranın çok soğuk içilen bir içecek olduğu, adete beynimize kazınmış. Peki birayı buz gibi içmek doğru mu? Değil. Yanlış kere yanlış. Bira ne kadar soğuk içilmeli? İdeal bira soğukluğu nedir?

Bira Neden Buz Gibi İçilmez?

Yediğimiz içimiz içtiğimiz şeyler soğuyup vücut sıcaklığımızdan uzaklaştıkça, tadını daha az alırız.

Şimdi çok soğuk bir bira içtiğimizi düşünelim. Hatta bardağı da buzluğa atmış olalım. İlk hissettiğimiz, dudaklarımıza yapışan o buz gibi cam. Ardından gereğinden soğuk bir sıvıyı içmeye başlıyoruz. Soğuğu ve gazlığı hissediyoruz. Ancak biranın ne kokusunu ne tadını algılayamıyoruz.

Yazın sahilde güneşin alnında, eğlencesine bir bira içeceksek bu aslında bir  sorun değil. Biradan o andaki beklentimiz bizi serinletmesi, ve bunu başarıyor. Hatta çok hızlı içmiyorsak o güneşin altında birkaç dakika içerisinde zaten epey ısınıyor.

Ancak biranın tadını çıkarmak gibi bir amacımız varsa, veya özenip bezenip normalden daha fazla para verdiğimiz bir biraysa; biramızı birazcık daha ılık içmemiz gerekiyor.

Öte yandan, çok da hoşumuza gitmeyen sivri köşeleri olan bir birayı normalden daha fazla soğutarak kendimiz için daha hoş bir hale de getirebiliriz. Buna örnek olarak, kolayı düşünün. Oda sıcaklığında içtiğimiz bir kola şerbet gibi tatlı gelirken, buzdolabından yeni çıkardığımız bir kola müthiş ferahlatıcı bir içecek. Çünkü soğukluk, kolanın tatlılığını maskeliyor.

İdeal Bira Soğukluğu: Bira Ne Kadar Soğuk İçilir?

İdeal bira soğukluğu, 4-16 derece arasında değişir. Genellikle biranın alkol oranı yükseldikçe ve lezzet profilleri kompleksleştikçe, servis sıcaklıkları yükselir. Çünkü bu biraları daha yavaş yudum yudum tüketir, lezzet bakımından bir beklenti içerisinde oluruz. Daha ılık içtiğimiz bir biranın lezzetini çok daha iyi deneyimleriz.

Büyük ölçekte üretilen “market lagerlerini” ve gazlı gazlı ferah olmalarını da beklediğimiz buğday biralarını, 4-7 derece aralığında tüketebiliriz. Buradan lezzeti biraz daha artırarak ilerlediğimizde önümüze Pale Ale’ler, Dunkel’ler, Porter ve Stout’lar çıkar. Bunları 8-12 derece aralığına çıkarabiliriz. Çok daha yoğun lezzetler beklediğimiz, gövdeli, daha yüksek alkollü Bock, Strong Ale, birçok Belçika Birası, ve Imperial Stout gibi biralar için ise 12 dereceden 16 dereceye kadar çıkabiliriz.

Tabii ki birçoğumuzun evinde şişedeki veya bardaktaki biranın sıcaklığını ölçecek bir termometre yok. (Kaldı ki bira bardağınıza termometre daldırmanız zaten abes.) Bunun için ne yapacağız? Biramızı buzdolabından çıkaracağız, bardağa koyacağız, ve bardağı elimizde yavaş yavaş ısıtarak içmeye başlayacağız. Isındıkça daha çok lezzet aldığımızı fark edecek, ideal sıcaklığı kendimiz belirleyeceğiz. Sonuçta önemli olan termometredeki rakam değil, bizim keyfimiz.

Market lagerleri için ise böyle bir uğraşa girmemize gerek yok. Onların bize sunabilecekleri belli.