Bu sıralar geleneksel giyimli (Lederhosen ve Dirndl giyen) Alman abilerimizi ablalarımızı, ellerinde devasa bira bardaklarıyla görüyor olacağız. Bunun sebebi Oktoberfest. Kendisine ‘bira festivali’ seviyesinde büyük ihtimalle aşinayız, ama Oktoberfest nedir tam olarak? Bunu cevaplamak için tarihte biraz geriye gitmemiz gerekecek. (Soğutuculu çantalarınızı unutmayın, biralar yolda ısınmasın.)
Oktoberfest Nedir?
Oktoberfest Tarihi
Oktoberfest’in kökeni, 12 Ekim 1810 tarihine dayanıyor. Sonradan Kral 1. Louis diye anacağımız Baverya Prensi, Prenses Therese von Sachsen-Hildburghausen ile evleniyor. (Adını okumadan buraya geldiniz, itiraf edin.) Kutlamalar tam beş gün sürüyor, ve Theresienwiese adı verilen bir açık alanda gerçekleşen bir at yarışıyla son buluyor. Sonraki yıllarda önce bu yarışa bir tarım şenliği eşlik ediyor, 1818’de ise yeme içme kulübeleri ekleniyor. Zaman içinde bu kulübeler, büyük birahanelere dönüşüyor.
Ne Zaman Kutlanır?
2022 yılında 187. Oktoberfest, 17 Eylül Cumartesi ve 3 Ekim Pazartesi günleri arasında gerçekleşiyor.
Festival Eylül’de başlıyor ve o yıl ya Ekim’in ilk pazar gününde ya da 3 Ekim’de bitiyor. En az 16 gün sürüyor.
Oktoberfest’te Ne Yapılır?
Coşkulu kitleler Münih’te Theresienwiese dediğimiz festival alanında toplaşıyor. Önce Münih belediye başkanı “O’zapft is” yani “(fıçı) Açıldı!” diyerek ilk fıçıya musluğu takıyor. Hunhar çığlıklar ve çeşitli sevinç gösterileri eşliğinde bira servisi başlıyor ve festival boyunca bira sular seller gibi akıyor.
Altı bira üreticisi (Späten, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu and Löwenbräu) toplamda 14 ana çadır kuruyor. Bu 14 ana çadırın 6’sı ana çadırlar. Bu çadırlar günde yaklaşık 12.000 kişi ağırlıyor. Tüm bu festival boyunca, dünyanın dört bir yanından yaklaşık yedi milyon kişi çadırlarda bira içiyor.
Biralar, Mass (veya Maß) adı verilen bir litrelik bardaklarda servis ediliyor. 2022 yılında bir Mass bira fiyatı, 12.60 ile 13.80 Euro arasında değişiyor. Zamlar Oktoberfest’i de vurmuş olacak ki, 2019 yılına dönüp baktığımızda bir Mass’ın 10.80 ve 11.80 Euro aralığında değiştiğini görüyoruz.
Festival aynı zamanda kostümlü geçitlere ve açık hava konserlerine de ev sahipliği yapıyor.
Festivalde Marzen tipi, yaklaşık %6 alkollü ve alıştığımız lagerlerden nispeten daha koyu, kehribar renkli biralar servis ediliyor. Bu biralara kızarmış piliçler, sosisler ve tabii ki pretzeller eşlik ediyor.
Türkiye’de Oktoberfest
Oktoberfest, ülkemizde de coşkuyla kutlanıyor. (Hatta öyle bir coşkuyla kutlanıyor ki, bizde etkinlikler Ekim sonuna dek sürüyor.) Barlar, üreticiler, kulüpler; hepsi Oktoberfest için farklı farklı etkinlikler düzenliyor. Tek yapmanız gereken, favori barlarınızın, üreticilerinizin, bira noktalarınızın sosyal medya hesaplarını bu dönemde birazcık daha yakından takip etmek. Etkinlikler sizi bulacaktır. Belki birinde sizinle de denk geliriz, belli mi olur? 🙂