Sıcak şarap olur da, sıcak bira olmaz mı? Olur tabii ki. Biliyorum, sıcak bira deyince aklınızda hiç güzel şeyler canlanmıyor. Ama tarçınıyla şekeriyle, sıcak şaraba çok daha hafif bir alternatif hazırlamak bizim elimizde. Bu tarifle hem bira tercih edenlere göz kırpıyoruz, hem de daha düşük alkollü bir kış içeceği hazırlıyoruz. Peki sıcak bira nasıl yapılır?
Sıcak Bira Nasıl Yapılır?
Sıcak bira yapmak için bu malzemelere ihtiyacımız var:
• 1 litre lager bira
• 500 ml elma suyu
• Yarımşar elma, armut, portakal, ayva veya dilediğiniz başka meyveler
• Küçük bir parça zencefil
• Çubuk tarçın, karanfil, kakule, yıldız anason, muskat veya dilediğiniz başka baharatlar
• İki yemek kaşığı kadar şeker
Sıcak Bira Tarifi
Yarım litre elma suyunu, büyükçe bir tencereye alarak başlıyoruz. Burada küçük bir tencere kullanmamak önemli. Çünkü en son biramızı eklediğimizde karışım köpürecek.
Isınmaya başlayan elma suyuna, iri küpler halinde doğradığımız meyveleri atıyoruz. Portakalın kabuğundan soyacak yardımıyla birkaç ince parça alıp, onları da tencereye atıyoruz. Ve yarım portakalı bu karışıma sıkıyoruz.
Zencefil ekleyeceksek, kolayca ayrıştırabileceğimiz daha büyük bir parça halinde atmakta fayda var. Meyvelerle servis edeceğiz, ama kimsenin ağzına zencefil gelsin de istemeyiz. Servis etmeden önce o zencefili tencereden çıkaralım.
Ardından baharatlarımız işin içine giriyor. Ben 1 litre bira ile yapacağım bu parti için iki çubuk tarçın, bir karanfil, iki kakule, bir parça yıldız anason, ve ufak da bir muskat rendesi kullanıyorum. Baharatları ve meyveleri zevkinize, yoğunluk tercihinize ve kilerinizdeki malzemelere göre değiştirmekte tamamen özgürsünüz.
Bu karışım 15-20 dk boyunca kısık ateşte kaynayacak. Tencerenin kapağını kapatmayın. Hem evi mis kokular sarsın, hem de elma suyu biraz buharlaşıp çeksin. (Evi mis kokular sarmazsa aktarınızı değiştirin.)
Dikkat ettiyseniz, bu aşamada daha birayı dahil etmedik. Tıpkı sıcak şarap yaparken yaptığımız gibi, içkimizi kaynatmak istemiyoruz. Çünkü içkiyi kaynattığımızda hem yapısını fazla bozuyoruz, hem de alkolünü uçuruyoruz.
Meyveli baharatlı bu karışım 15-20 dk kaynadıktan sonra hem meyveler yumuşamış, hem de elma suyu biraz çekmiş, tenceredeki sıvı azalmış olacak. Şekerimizi de şöyle bir karıştıralım, ve üstüne iki şişe biramızı sakince ekleyelim.
Birayı sakince ekliyoruz. Çünkü bu sıcak, şekerli, ve türlü türlü dokulu karışıma girince ansızın köpürüveriyor. Köpüürtmeyin diyemem ama bu sefer dikkatli Köpüürtün 🙂
Birayı ekledikten sonra kesinlikle kaynatmayacağız. Termometreniz varsa 70-80 derecelere ulaştığında, yoksa da “Tamam böyle içilir bu” dediğiniz noktada altını kapatıyoruz. Kaynar kaynar servis edip bardaklarda soğutmayacağız. Servis sıcaklığı olarak kabul ettiğiniz sıcaklıkta hemen servis edeceğiz. Servis ederken bardaklara meyvelerinden de ekleyip, üstünü de çubuk tarçın ve yıldız anason ile süsleyebiliriz.
Aklınızdaki bira algısından tamamen farklı bir sonuç olacak. Tarçınlı elmalı lezzeti, malt ve şerbetçiotu destekleyecek. Ve hayır, gazlı olmayacak. Söz veriyorum, tadı deniz kenarında sımsıcak olan biranız gibi de olmayacak 🙂 Epey neşeli, iç ısıtıcı bir içecek elde edeceğiz.
İpucu 1: Bu tarifi lager ile yapmak, en basit hali. Çok da güzel oluyor. Ama mesela muz ve karanfil aromalarının bolca hissedildiği bir buğday birası da epey lezzet katacaktır. Bir IPA ile nasıl olur, kim bilir?
İpucu 2: Hem lezzeti hem de alkolü yükseltmek isterseniz, bu karışıma birkaç shot viski ekleyebilirsiniz. Benim elim bu durumda doğrudan bir İrlanda viskisine giderdi.