Bira Yazıları

Bira Bardaklarını Niçin Dondurmamalıyız?

Bira Bardaklarını Niçin Dondurmamalıyız?

#bira #buzlubardak

Yazın buzluktan yeni çıkmış buğulu bir bardaktan bira içmek bir çoğumuzun büyük bir keyfi. Bazılarımızın ise guilty pleasure’ı. Sıcağın altında dudaklarımıza değen buz gibi bir kadehin keyfi yadsınamaz tabii ki. Ancak biranın “doğru ve özenli” servis şeklinin bu olduğu düşüncesi, tamamen bir yanılgı.

Hiç başlamadan, önce aşırı soğuk bira içmekle ilgili diğer dertleri linkleyeyim. Sonrasında da buzlu bira bardağı özeline inelim.

Soğuk, Damağınızı Öldürür

Bira Bardaklarını Niçin Dondurmamalıyız?Yediğimiz içtiğimiz soğudukça, lezzetini daha az algılamaya başlarız. Zaten bu sebeptendir ki, ılık bir kola şerbet gibi gelirken buz gibi bir kolayı lıkır lıkır yuvarlarız. Aynı durum bira için de geçerlidir. Çelik gibi soğuk bardağın dudaklarımıza değmesinden itibaren, artık her şey için çok geçtir. (Dramatize ediyorum, aslında biraz ısınmasını beklerseniz yine biranızdan güzelce tat alabilirsiniz.)

Buzluklar (Bazen) Kokar

Buzluğunuzda kıymadan yaprak sarmaya türlü türlü kokular olabilir. Bir bardağı burada dondurmak, o buz kristallerine de ortam kokusunu hapsetmek anlamına gelir. Bu bardağa bira koyunca ne olur? Buz kristalleri çözünür, lezzetlerini biraya karıştırırlar. İşte bu da geçen gün “Bu sucuk mu kokuyor yav?” dediğiniz biranın orijin hikayesidir.

Tabii ki bu daha çok evde geçerlidir. Soğuk bardak servisi için dedike bir buzluk kullanan mekanlar bu sorundan muaftır.

Buzlu Bira Bardağı Gaz Yapar

Bira Bardaklarını Niçin Dondurmamalıyız?Evet, gaz yapar. Sıvılar soğudukça, daha az gazı dışarı salmaya meyilli olurlar. Normalde birayı bardağa koyarken havaya karışacak gazlar, onun yerine birayla birlikte size intikal ederler. Yine aynı şekilde, içine kapanık bir havaya bürünen bira artık aromalarını da salmak istemeyecektir.

Karbonasyonla ilgili bir diğer sıkıntı da bardağın içindeki buz kristallerinden kaynaklanır. Düzensiz biçimdeki bu kristaller, biranın kontrolsüzce köpürmesine sebep olabilir. Şişeden bardağa koyuyorsanız ekleye ekleye içersiniz, ancak fıçıdan serviste bu durum çok fazla biranın köpük olarak zayi olmasına yol açar.

Tüm bunlar biranın lezzetini optimal bir biçimde değerlendirmemizi ve takdir etmemizi engelleyen faktörlerdir. Ancak bira da, özellikle sıcak havalarda, her zaman bu amaçla içilmez. Günün sonunda istediğiniz şey “olabilecek en soğuk birayı kafaya dikmek” ise, sizin keyfinize kimse karışamaz.

Yazımın devamına Posta Gazetesi şiir köşesinde devam etmek isterim:

Bira Bardaklarını Niçin Dondurmamalıyız?

Çünkü onlar zengin tadın hırsızlarıdır,

İçindeki lezzet dalgalarına karşı

Buz küpleri gibi hissiz,

Kar taneleri gibi soğuk,

Dirençle dolgun aromayı yok ederler.

Yalancı, hileci ve aldatıcıdırlar.

Lezzeti alıp, buz gibi bir yanılgı sunarlar.

Ardında buzlu bir tabaka olsa da,

Gerçek biranın tadını gizlerler.

Bir ülkenin kraft biracısı

Küçücük buz kristallerinin ipoteği altındadır.

Ve birer buz parçası gibi dururlar hissetmeden,

Zamanın derin bira köpüklerinde…

RALARI, SÖYLEYİN NASIL

NASIL KURTARALIM?

Berk Fidan. 24 yaşında. İstanbul’da yaşıyor. 15 dakikadır şiir yazıyor.

YAZAR

Berk Fidan

blank

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız