Bira Yazıları

Bira Neden Bulanık Olur?

#bulanık #bira

Sapsarı ve cam gibi berrak biralara alışığız. Ancak zaman zaman eminim bulanık biralara da denk geliyoruzdur. Peki bulanık bira bozuk mudur, bira neden bulanık olur?

Bira Neden Bulanık Olur?

blank

Bir gün, bardağınızdaki biraya bakıp, “Bu bira bulanık yav” diye düşünmüş olabilirsiniz. Merak etmeyin, biranız kötüleşmedi ve büyük ihtimalle hiçbir yanlışlık da yapmadınız. Bulanıklık bazı biralar için tamamen normal ve hatta beklenen bir durumdur.

Biranın bulanık görünümü, bira yapım sürecinin doğal bir parçasıdır ve genellikle iki ana faktörden kaynaklanır: protein ve maya. Bu unsurlar, biranın karışımına nüfuz eder ve bulanıklığa neden olur.

Filtresiz adını zaten sıklıkla duyuyoruz. İşte filtresiz dediğimizde tam olarak da bulanıklığa sebep olabilecek bileşenlerin ayrıştırılmadığı biralardan bahsediyoruz. Bir biranın filtresiz olması, onun bozuk veyahut daha doğal olduğu anlamına gelmez. Ancak tabii ki, sıkı bir filtrasyon sonucunda ayrışabilecek bazı lezzet bileşiklerinin hala daha birada durduğu anlamına gelebilir.

Özellikle buğday biralarında, IPA biralarda, genel olarak birçok ale’de ve piyasadaki “Filtresiz” lagerlerde bu bulanıklıkla sıklıkla karşılaşırız. Böyle durumlarda panik yapmak yerine biraların dolgun renklerinin tadını çıkarmak gerekir.

Bulanık Bira Bozuk Mudur?

blank

Bulanık görünüm, çoğu bira türünün istenen ve aranan bir özelliğidir. Ancak bazı durumlarda bozulmaya veya bayatlamaya işaret edebilir. Buradaki temel kriterimiz elbette, “Bu bira bulanık olmalı mı?” olmalıdır. Örneğin “filtresiz” diye pazarlanmayan sıradan bir lager, genellikle cam gibi berrak olur.

Berrak olması gereken bira bulanık ise, bira şişede biraz fazlaca vakit geçirmiş veya çok kez soğuyup ısınmış olabilir. Biranızın servis sırasında fazla soğuk olması da geçici bir bulanıklık yaratabilir, ancak bira bardakta ısındıkça tekrar berrak görünümüne kavuşacaktır. Eğer fıçı bira içiyorsanız, berrak olması gereken bir biranın bulanıklığı fıçı hatlarının temiz olmadığına da işaret edebilir.

Günün sonunda, bira “temiz” kokuyor ve kötü bir tat vermiyorsa; içilemeyecek seviyede bozulmamıştır. Biranın bozulması konusunda daha fazla bilgiye bu yazıda ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız