Eğer dolabınızda bir süredir bekleyen birkaç şişe varsa, siz de bira bozulur mu diye merak ediyorsunuzdur. Bira, tıpkı şarap gibi, yaşayan bir organizma. Dolayısıyla birtakım bozulmalar elbette mümkün. Ama bu bozulmaların ne anlama geldiğini biraz daha detaylandırmamız gerekecek.
Bira Bozulur Mu?
Açılmamış bir şişe veya kutu bira, aslında son kullanma tarihinin aylarca ötesinde de kendini muhafaza edebilir. Buzdolabında saklandığı durumlarda, belki yıllarca hala içilebilir durumda olabilir. Tabii burada bira türlerinden ayrı ayrı bahsetmeden genel bir şey söylemek zor olacaktır. Ancak şunu biliyoruz: bira bozulsa dahi sizi büyük ihtimalle düşündüğünüz anlamda zehirlemeyecektir. (Sağlık tavsiyesi değildir.)
Nasıl şarap on yıllarca bekleyebilir, yıllanmaya uygun bir şarap değilse de bu süreçte zehirleyici bozulmadan ziyade yalnızca optimal lezzetini kaybederse; bira için de aynı durum geçerlidir.
Açık Bira Bozulur Mu?
Buzdolabında bıraktığınız açık bir bira, bir gün gibi kısa bir süre içerisinde okside olacaktır. Ancak yine buradaki bozulma, (ciddi) bir lezzet kaybı problemidir.
Bira Nasıl Bozulur?
Bira bozulması, bir lezzet kaybı problemidir demiştik.
Zaman içerisinde, bira oksijenle etkileşime girmeye ve okside olmaya başlar. (Teneke kutular birayı oksijenden şişelere göre daha iyi korurlar. Kutu ve şişe bira karşılaştırmamızı okuyabilirsiniz.)
Bu süreçte bira, kartonu anımsatan bayat lezzetler edinebilir. Bazı malt ağırlıklı biralar, daha karamele kayan lezzetler geliştirebilirler. Sıcaklık bu süreci hızlandırır, dolayısıyla birayı buzdolabı gibi soğuk ve karanlık bir yerde saklamak tercih edilir.
Biradaki şerbetçiotu lezzetleri de zaman içerisinde düşüşe geçer. IPA gibi şerbetçiotu aromalarını yoğun ve taze bir şekilde deneyimlemek istediğimiz biraları mümkün olan en taze halleriyle içmek en iyisidir.
Işık da birayı bozar. Uzun süre ışık gören biralar, skunky dediğimiz nahoş aromalar geliştirebilir. Yine kutu biralar bu konuda şişeye göre daha avantajlıdır.
Bira Yıllanır Mı?
Çoğu bira, mümkün olan en taze halleriyle tüketmemiz için tasarlanmıştır. IPA ve lagerler gibi zaten taze çağrışımları olan biraları taze içmek isteriz. Ancak bazı istisnai biralar, yıllanmaktan fayda görebilir.
Burada alkolün koruyuculuğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Yüksek alkollü stout, Belgian ale, barleywine gibi biraları buzdolabımızda birkaç yıl daha konuk edebiliriz. Sour gibi düşük alkollü ancak yüksek asiditeye sahip ve yıllanmaktan fayda görebilecek biraları da bu listeye ekleyebiliriz.
Soğuk ve karanlık bir buzdolabında dikey olarak sakladığımız biralar, zaman içerisinde gelişim gösterecektir.
Votka Viski Bozulur Mu?
Bira ve şarap, yaşayan organizmalardır. Bozulabilirler ve şişede yıllanabilirler. Öte yandan, yüksek alkollü içkiler bozulmayacakları gibi şişede de yıllanmazlar. 12 yıllık viskiniz, rafınızda geçirdiği 10 yıldan sonra yine 12 yaşında olmaya devam edecektir.
Tabii ki eğer şişe açıksa alkolün ve aromatik bileşiklerin uçucu özelliklerini göz önünde bulundurmak gerekir.