Bira Yazıları

Oyster Stout Nedir? İstiridyeli Bira

Oyster Stout Nedir? İstiridyeli Bira

#oystertout #istiridye #bira

Deniz ürünleri ile bira karışır mı? Bunu sorunca aklınıza bira kalamar gelecek tabii ama, bu hafta sıradışı bir biradan bahsedeceğiz. Oyster Stout, biranın içine istiridyeler atılarak yapılıyor. İçer misiniz, iştahınızı açar mı, bir bakalım.

Oyster Stout Nasıl Ortaya Çıktı?

İstiridye ve bira ilişkisi, yeni bir şey değil. Daha önce istiridyenin stout biralar için ne kadar önemli bir eşlikçi olduğundan bahsetmiştim. Tabii bu eşleşme daha eski zamanlara dayanıyor. Stout zaten bolca içiliyor, istiridyeye ise mahalle pub’larında kolayca ve çok ucuza ulaşılıyor. (Tıpkı bizim midye dolmanın birkaç yıl önce gözardı edilen aşırı ucuz bir şeyken, şimdi bir “kovasının” yüzbin lira olması gibi.) İstiridyelerin tuzlu ve deniz çağrışımlı tadını da kavruk ve hafifçe tatlı stout’lar çok güzel karşılıyor.

Oyster Stout Nedir? İstiridyeli BiraOyster Stout’un kökeni ise tam bilinemiyor. Bir olasılık, bunun bir pazarlama hamlesinden ortaya çıkması. The Colchester Brewing Company, Oyster Feast Stout adında bir bira çıkarıyor. Tabii bu biranın içinde istiridye yok, ondan ziyade istiridyeyle güzel gider niyetiyle yapılmış bir adlandırma. Bu senaryoda, işler zaman içinde gerçekten istiridyeli bira yapmaya kadar gidiyor.

Bir diğer senaryo ise, bir arındırıcı olarak istiridye kabuklarının kullanımı. Bir maddenin bir şekilde, biradaki parçacıkları bir araya getirip çökeltmesi gerekiyor. Bunun için günümüzde hem balık mesanesi gibi hayvansal malzemeler, hem de sentetik katkı malzemeleri kullanılabiliyor. (Veyahut tortu biradan başka fiziksel yöntemlerle ayrıştırılıyor.) Buradaki senaryoda, istiridye kabukları öncelikle bir arındırıcı olarak biraya dahil oluyorlar. Bahsettiğim gibi, zaten istiridye barlarda sıklıkla tüketiliyor ve elde bolca istiridye kabuğu mevcut.

Günümüzde ise bir Oyster Stout yapılmak istendiğinde, istiridyeler bütün olarak veya yalnızca kabuklarıyla kaynama aşamasında biraya dahil oluyorlar. Elbette bütün atılan istiridyelerin verdiği lezzet çok daha yüksekken, yalnızca kabuklar atıldığında çok daha hafif bir “dokunuş” elde ediliyor.

Oyster Stout’un Tadı Nasıl?

Böylesine bir birayı tanımlamak için en güzel söylem: hafifçe salamuramsı. İstiridyeler biraya tuzlu ve denizi çağrıştıran bir lezzet katıyor. Stout’un yapılış biçimine göre ise daha tatlıca veya daha sek ve kavruk olabiliyorlar. Kavruk maltlardan gelen bitterliği ise tuz kırıyor, dolayısıyla bu biraların genel olarak normal stout’lardan daha az bitter olduklarını söylemek mümkün.

Daha önce ev biracısı @ninkasiofattalia’nın yaptığı Oyster Stout’u tatmış, pek beğenmiştim. Onu da şöyle bırakayım:

YAZAR

Berk Fidan

blank

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız