Bira Yazıları

Bir Ev Barı Nasıl Akıllıca Oluşturulur?

Bir Ev Barı Nasıl Akıllıca Oluşturulur?

#kokteyl #evbarı

Evde kokteyl yapmaya merak saldınız, veya evin bir köşesini ayıralım misafirlere de kokteyl yapalım diye heves ettiniz. Ancak almanız gereken tüm şişeler ve ekipmanlar gözünüzü korkuttu. Korkutmasın. Bu yazıda ev barınızı oluştururken bütçenizi ve evinizdeki yeri nasıl verimli kullanacağınızdan bahsedeceğiz. Hem yabancı kaynaklarda konuşuluyor diye alıp hiç dokunmayacağınız şişeler, hem de ihtiyacınız olmayan ekipmanlar almayacağız.

Ev Barı Kurmak: Temel İçkiler

Daha formal kaynaklara baktığınızda size votka, cin, viski, beyaz ve koyu renkli birer rom, tekila, birkaç farklı viski, birkaç farklı vermut, Cointreau, Kahlua, Amaretto, Campari, Aperol, St. Germain ve daha birçok farklı likör almanızı söyleyecekler. Çünkü sizi tanımıyorlar.

Bunları almak yanlış mı? Doğru. Geniş bir yelpazede kokteyller yapabilmek için, ve ev barımıza bir “full bar” diyebilmek için, elbette tüm bunlara ve daha da fazlasına ihtiyacımız var. Ancak 2023 Türkiye’sinde çat diye eve 15 şişe içki almak hem kolay değil hem de sizi vazgeçirmesi olası. O yüzden bugün daha ılımlı bir politika izleyeceğiz.

Sizin neye ihtiyacınız var? Düşünmemiz gereken bu. İçmeyi sevdiğiniz kokteylleri bir kenara yazın, sonra bunların içeriklerini listeleyin. Çok fazla kesişim göreceksiniz.

blankÖrneğin benim içtiğim kokteyller genellikle bir yüksek alkollü içki ve bir vermutun birlikteliğinden meydana geliyor. Ve ben en sık cin ve viski tercih ediyorum. Dolayısıyla sıfırdan bir ev barı kurmak istersem bir şişe harman viski, bir şişe London Dry cin, bir şişe sek vermut, bir şişe kırmızı vermut, belki bir şişe de Campari alacağım. Böylece 5 şişelik bir yatırımla hem cin ve viskiyle yapılabilecek birçok “sour” ve “highball” kokteyli hem de Manhattan, Martini, Negroni, Americano gibi birden fazla şişeyi aynı anda bulundurmam gereken daha “spirit-forward” kokteylleri yapabileceğim. (Canım bira kokteyli isterse Spaghett bile yapabilirim.)

Damak tadıma ve en sık içtiklerime göre minimal bir ev barı oluşturduktan sonra, daha farklı farklı içkileri zaman içinde edineceğim. Mürver çiçeği likörü belki de asla almayacağım…

Burada birkaç önemli önerim olacak:

  1. Sadece tek bir kokteylde kullanacağınız içkileri ilk aşamada almamaya çalışın. Sürekli tüketmiyorsanız şeftali likörü birkaç ay daha bekleyebilir. Şişelerin tozunu almak değil, içlerindekini içmek istiyoruz.
  2. Bazı malzemelerin daha kısa sürede bozulabileceğini unutmayın. Yüksek alkollü içkileriniz sizi ebediyen beklerler, ancak bir Martini yapmak için açtığınız vermutu hem buzdolabında saklamanız gerekeceğini hem de kendisinin bir ay sonra bozulacağını göz önünde bulundurun.
  3. Tek bir görevi olan şişeleri ilk aşamada edinmeyin demiştik. Benzer şekilde, sek de tüketebileceğiniz içkilere öncelik verin. Her seferinde bir kokteyl karıştırmanız gerekirse barınızı yeterince sık kullanamazsınız. Mesela hem üzülmeden kokteyle kullanabileceğiniz hem de keyifle sek içebileceğiniz bir viski edinin.
  4. Her zaman yeterince bira bulundurmayı da unutmayın 🙂

Ev Barı için Aksesuarlar

blankBir bar kuracak kadar işin içine girdiyseniz, kokteyllerinizi artık kavanozda çalkalamak istemeyeceğinizi düşünüyorum. Dolayısıyla bir shaker sizin için elzem olacak. Mobilya mağazalarında aksesuar olarak göreceğiniz “Cobbler” tipi bir shaker almaktansa metal kupaya geçen bir cam (veya yine metal) bardaktan oluşan bir “Boston shaker” daha çok işinizi görecektir. 

Bu aşamada bir jigger’a da mutlaka ihtiyacımız olacak. Karşımıza iki tip jigger çıkacak, birinin bir tarafı 2 bir tarafı 4 cl, diğerinin bir tarafı 3 diğer tarafı 6 cl. (Farklı farklı kombinasyonlar da var, biliyorum.) İş tek bir jigger almaya geldiğinde, 2 ve 4 cl’lik jigger’la 6 cl veya başka katsayılar da ölçmek daha kolay olduğu için ben 2-4 cl’lik jigger’ları tercih ediyorum.

Şimdi yine geldik bulundurulması doğru, ancak ilk aşamada şart olmayan aksesuarlara. Bir muddler’a yani bir kokteyl ezicisine ihtiyacınız var mı? Mojito gibi “muddled” kokteylleri sıklıkla tüketiyorsanız var. Mesela ben kendi muddler’ımı sanırım hiç kullanmadım.

Süzgeç, kokteyl yapma sürecinizi daha estetik gösterecek bir aksesuar. Ancak şu anda bir kokteyl süzgeci almak istemiyorsanız, normal bir süzgeç de kullanabilirsiniz.

Bir de mixing glass ve bar kaşığı göreceksiniz. “Çalkalanmayan, karıştırılan” kokteyller için kendilerine elbette ihtiyacımız var. En doğrusu da onları almak. Ancak evinizde kısıtlı alan varsa 500 ml’lik bir french press ve bir adet chopstick de aynı fonksiyonu görecek. Üstelik french press’te çay da yapabilirsiniz, böylece tek fonksiyonlu bir eşyayı daha hayatınızdan eksiltmiş olursunuz.

Bu aksesuarları alırken belki de en önemlisi, bir yaşam tarzı değil bir araç-gereç aldığımızın bilincinde olmak. Dolayısıyla mobilyacıların çok şık ancak fonksiyonel olmayan kokteyl setlerinden ziyade, sektörel satış yapan sitelerde satılan “bar ürünlerine” yönelmekte fayda var. 

Ev Barına Yer Ayırmak

Ev barı evinizde bir lokasyon olabileceği gibi, size farklı lezzet kapıları açan ancak tek bir yerde toplaşmayan bir konsept de olabilir. Yani içkilerinizin salonda bir rafta, shaker’ınızın mutfakta rafta, vermutların buzdolabında olmasının bir sakıncası yok.

Ancak evinizde yer ayırmak istiyorsanız Köpüürt’ün Home Chill barı gibi ürünler tabii ki çok kullanışlı ve amaca yönelik çözümler. Hazır böyle bir alan kurmuşken belki bu alanı bir mini buzdolabı veya şarap dolabı ile eşleştirmek de biralar, şaraplar ve bozulabilecek diğer malzemelere kolay ulaşım açısından kullanışlı olabilir. 

Bu yazı, kusursuz ev barı ideallerini kırmanız ve kendi ihtiyaçlarınıza uygun bir ev barı oluşturmak için ruhsatınız. Tüm kaynaklar size ulaşılmaz örnekler sunuyorsa, sizi cesaretlendirecek yazı bu olsun. Herkesin ev barı kendine kardeşim…

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız